Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Världens kanske bäst bevarade 1400-talsskepp ska undersökas i nya utgrävningar kommande sommar, om länsstyrelsen ger klartecken. Arkivbild från tidigare dykning vid vraket.

Nya utgrävningar kring Gribshunden

Nya utgrävningar planeras kring 1400-talsskeppet Gribshunden i Blekinge. Vraket är det mest välbevarade exemplet på den nya skeppsbyggnadsteknik som möjliggjorde de stora upptäcktsresorna i slutet av medeltiden.

Columbus skepp Santa Maria var byggt på ett liknande sätt, men var mindre än Gribshunden, berättar marinarkeolog Brendan Foley.

- De här skeppen innebar en ny era i vår historia, säger han till TT.

Utgrävningarna blir de första kring Gribshunden på 13 år, rapporterar Sydöstran.

Planen är tre veckors utgrävningar i slutet av sommaren, under förutsättning att projektet får klartecken från länsstyrelsen. Forskare från Lunds universitet, Stockholms universitet och Södertörns högskola kommer att medverka.

- Vi har ett väldigt starkt team med forskare, säger projektsamordnare Siiri Irskog vid Blekinge museum.

Förväntningarna är stora och marinarkeologerna hoppas få svar på en mängd frågor, till exempel vilken typ av vapen som fanns ombord och hur skeppet var konstruerat.

Gribshunden tillhörde den danske kungen Hans och var 1495 på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen, när en brand utbröt och fartyget exploderade, då det låg för ankar utanför Ronneby.

Kungen var inte ombord när skeppet sjönk, men forskarna hoppas hitta rester av kungens kläder och utrustning där, men också besättningens kläder och utrustning.

- Det kan ge oss en bra inblick i den periodens sociala historia, säger Brendan Foley.