Trafiken på Öresundsbron har minskat kraftigt under vårens coronakris, då Danmark stängt gränsen. Arkivbild.
Trafiken på Öresundsbron har minskat kraftigt under vårens coronakris, då Danmark stängt gränsen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nytt besked från Danmark – skåningar välkomna

Danmark öppnar nu gränsen för skåningar. Kravet är att resenärer kan visa upp ett folkbokföringsbevis.

ANNONS

Danmark meddelar varje vecka förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Hittills har skåningar varit portade om de inte har kunnat uppvisa ett negativt covid-19-test. Men enligt det danska utrikesdepartementet öppnar Danmark gränsen för skåningar natten till lördagen.

Orsaken till gränsstoppet tidigare har varit att Danmark ansett att Skåne län inte uppfyllt de kriterier för smittspridning som de danska myndigheterna satt upp. Kravet som landet har är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Däremot har människor som bor i Blekinge och i Kronobergs län har varit välkomna sedan en tid och även västerbottningar har fått resa in i Danmark, då de länen anses ha tillräckligt lågt smittryck. Ett villkor har dock varit att det finns bevis för att man tänker stanna i landet i minst sex dagar och faktiskt är bosatt i det godkända länet.

ANNONS

För danskarna gäller fortsatt avrådan till Sverige för icke nödvändiga resor, undantaget de fyra länen. Danskar som reser utanför dessa län bör hålla sig hemma i karantän i 14 dagar efter hemkomst. Transitresor genom Sverige är också tillåtet, enligt det danska utrikesdepartementet.

Anna Karolina Eriksson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS