Obehörig sköterska felmedicinerade kvinna

I somras besökte en man i 85-årsåldern ett äldreboende i Göteborg för att hälsa på sin fru. När han kom dit låg hon och sov och hon vaknade inte på hela dagen. Hustrun hade blivit felmedicinerad.

ANNONS
|

Några dagar senare blev mannen uppringd av en sköterska som tog på sig ansvaret för det inträffade. Det visade sig att hon hade medicinerat frun med narkotiska preparat, trots att hon saknade behörighet för detta, skriver Göteborgs-Posten.

Kvinnan studerade till sjuksköterska men var anställd som undersköterska.

"Hon har även utgett sig för att vara sjuksköterska utan att vara legitimerad sjuksköterska" konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha granskat händelsen. Ivo riktar skarp kritik mot vårdbolaget Attendo, som driver det aktuella boendet.

- En trygg och säker omsorg är alltid vår utgångspunkt och det innebär att administration, rutiner och delegation måste fungera. Om det inte är fallet så är det självklart allvarligt, säger Hannes Kataja, presschef för Attendo, till GP.

ANNONS

Kataja säger vidare att företaget inte kommenterar enskilda personalärenden, men bekräftar att kvinnan inte jobbar kvar i verksamheten.

Ivo kommer att öppna tillsynsärenden mot såväl boendet som sköterskan.

TT

ANNONS