Odlingen av vete bedrivs i år på rekordstora arealer, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Odlingen av vete bedrivs i år på rekordstora arealer, enligt Jordbruksverket. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Odlingen av vete rekordstor

ANNONS

Odlingen av vete bedrivs på rekordstora ytor i år, 518 600 hektar, enligt preliminära siffror från Jordbruksverket. Det är första gången som vete odlas på över en halv miljon hektar i Sverige, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Vetearealen har ökat med tolv procent jämfört med i fjol och består av 50 300 hektar vårvete och 468 300 hektar höstvete.

Vete har nu varit största spannmålsgrödan i Sverige i flera år på 2000-talet, främst det senaste decenniet.

Havre var fram till slutet av 1960-talet den dominerande spannmålsgrödan. Sedan tog korn över tronen, innan vete blev störst.

I år odlas korn preliminärt på 272 000 hektar och havre preliminärt på 149 900 hektar. Båda grödorna har minskat med 8 500 hektar jämfört med i fjol.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS