Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Migrationsverket arbetar på ett förtydligande kring nya gymnasielagen. Arkivbild.

Oklara regler kring nya gymnasielagen

Det råder fortfarande stor oklarhet kring vilka yrkesutbildningar som accepteras för att ensamkommande ska få uppehållstillstånd för att studera i och med den nya gymnasielagen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Det är en djungel att försöka förstå den här gymnasielagen och hur den är tänkt att implementeras. Det är ingen som riktigt vill gå ut med information om vad som gäller, säger Joel Granström, studie- och yrkesvägledare på gymnasiet Norra Sorgenfri i Malmö, till radion.

Oklarheten gäller elever som väljer introduktionsprogram eller yrkesutbildning på komvux.

De elever som har svårt att klara av svenska språket och inte kan läsa på gymnasienivå måste ofta kombinera en yrkesutbildning med extra undervisning i svenska, så kallad yrkes-sfi. Men det är oklart om den utbildningen kommer att accepteras av Migrationsverket för att få förlängt uppehållstillstånd.

Migrationsverkets rättsexpert Johanna Lindblad Ó Duinnín säger till radion att verket arbetar på ett förtydligande.

- Exakt om yrkes-sfi generellt sett kommer att omfattas eller inte, det kommer vi inte kunna svara på.

- Utan vi måste titta på den här enskilda utbildningen som en viss person ansöker om som den personen läser – vad har den för syfte, hur ser upplägget ut på den utbildningen, och så får vi göra en bedömning i det enskilda ärendet.