Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppstickaren Demokraterna, med partiledaren Martin Wannholt, blev näst störst i Göteborgs kommunval. Partiet vill inte kompromissa om sitt motstånd mot bygget av pendeltågstunneln Västlänken – som redan påbörjats.

Oklart i Göteborg efter nytt partis framgång

Efter Demokraternas framgång i kommunvalet är det oklart hur Göteborg nu kommer att ledas. Moderaten Jonas Ransgård tycker att förutsättningarna för ett Allians-styre har stärkts, medan Socialdemokraterna öppnar för nya samarbeten.

Socialdemokraterna har styrt Göteborg i 24 år och är fortfarande största parti, även om man nu backat två procentenheter till en väljarandel på 20,4 procent.

- Väldigt glädjande, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) om valresultatet, som blev bättre för S än vad lokala opinionsmätningar antytt.

Vill stoppa tunnel

Det nya partiet Demokraterna, med motstånd mot järnvägstunneln Västlänken som paradfråga, blev näst störst i kommunvalet med 17,2 procent.

- Det är en fantastisk succé, säger partiledaren Martin Wannholt, tidigare moderat, om Demokraternas valresultat.

- Och dessutom med en så tydlig vågmästarroll. Det är full pott, tycker Wannholt.

Han står fast vid att bygget av Västlänken måste stoppas, trots att avgörande beslut togs för omkring tio år sedan och arbetet redan påbörjats. Alla partier i Göteborgs kommunfullmäktige, utom SD, sade ja till tågtunneln och resten av det Västsvenska paketet redan 2009.

- Vi står till förfogande på vår planhalva. Men det förutsätter det vi sagt hela tiden: man måste plocka bort Västlänken, säger Martin Wannholt om tänkbara samarbeten med andra partier.

Moderat fiasko

Hans förra parti, Moderaterna, har tappat en tredjedel av sitt väljarstöd och backade till 14,5 procent i det preliminära valresultatet. Alliansen som helhet har också minskat, trots Centerns comeback i fullmäktige. Men M:s gruppledare Jonas Ransgård ser ändå ljust på helheten.

- Förutsättningarna för att få ett maktskifte har stärkts, säger Ransgård.

- Demokraterna har i sitt program flera områden där de ser samma problem som vi i Alliansen.

Jonas Ransgård ska nu först ha samtal med kollegorna i Alliansen. Samtidigt kommer Ann-Sofie Hermansson att kontakta alla partier utom SD – alltså även Demokraterna – för att söka stöd för ett fortsatt S-styre i Göteborg.

Riksdagsbeslut

Men ingen av dem vill backa från Västsvenska paketet, där Västlänken ingår.

- Det är ett riksdagsbeslut, konstaterar Jonas Ransgård.

- Västlänken är viktig för Göteborg, och för framtida göteborgares framtid, säger Ann-Sofie Hermansson.

Demokraterna anser att Västlänken inte kommer att få någon stor positiv betydelse för tågtrafiken, och är kritiska till de omfattande byggarbeten i centrala Göteborg som krävs för tågtunneln.