Olaglig snustillverkning ökar i Sverige

ANNONS

Sverige har ett monopol på snus inom EU men får inte exportera varan till andra länder inom unionen. I takt med att efterfrågan växer ute i Europa har den illegala snustillverkningen i Sverige fått ett uppsving, rapporterar SVT Nyheter.

- Kunskapen finns här, då vi har en lång historia av tillverkning. Det gör Sverige till en bra utgångspunkt för tillverkning av illegalt snus, säger Magnus Råsten, kommissarie på Ekobrottsmyndigheten, till SVT.

ANNONS

Det är Ekobrottsmyndigheten som har uppmärksammat att en ökning skett de senaste åren, framförallt i Göteborgstrakten. Men myndigheten har ingen uppfattning om exakt hur mycket snus det rör sig om.

Den illegala produktionen kan i vissa fall kopplas till den grovt kriminella brottsligheten, men även till tillverkare som i huvudsak bedriver en legal verksamhet, berättar Råsten.

- I jämförelse med narkotika eller vapen så är snuset inte lika riskabelt att ägna sig åt eftersom det inte är förbjudet i sig i Sverige. Det gör det också svårare för oss att direkt bedöma om verksamheten är illegal.

TT
ANNONS