Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Omöjligt spå vem som ska styra landet

Så låst är det politiska läget att inte ens landets experter kan sia om vem som blir Sveriges nästa statsminister.

Statsvetarnas spåkulor är osedvanligt grumliga för närvarande. Men en del spekulationer är mer eller mindre solida. Troligast är till exempel att talmannen Andreas Norlén nu ber Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven att sondera möjligheterna att bilda regering.

- Allt annat förefaller ganska egendomligt i det här läget, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Men även om det blir Löfvens tur att testa sonderingsvingarna är det extremt långt från säkert att det slutar i statsministeromröstning i riksdagen, och än mindre säkert att riksdagen röstar igenom förslaget.

"Svårt att säga"

Samtidigt har Moderaternas ledare Ulf Kristersson sagt att hans förslag ligger kvar på bordet.

- Det är svårt att säga om det är Löfven eller Kristersson som har störst möjlighet att bli nästa statsminister. Det är fullständigt omöjligt att säga i dag, säger Tommy Möller.

- De som avgör är Centerpartiet och Liberalerna, fortsätter han.

I slutänden kan det handla om vad som är störst hos de två partierna – oviljan att samarbeta med Sverigedemokraterna eller oviljan att släppa fram Stefan Löfven till statsministerposten.

- Av två låsta positioner så är den senare något mindre låst just nu. Det skulle ju tala för att det ligger närmare till med Löfven. Men jag vill betona att det är väldigt svårt att avgöra, säger Tommy Möller.

Två kandidater

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med sin kollega om det omöjliga i att spekulera om vem som har störst möjlighet att bilda regering.

- Ja, det är två statsministerkandidater det handlar om, Löfven och Kristersson.

Kristersson hade möjligen bäst läge på pappret, tycker hon, i och med att han inte låst sig så mycket vad gäller SD. Nu tror hon mer på en mittenregering.

- Ska det bli någon form av majoritetskonstellation som alla partier, möjligen utom SD, kan acceptera så är det ju i mitten. Men Stefan Löfven kommer ju inte ha en särskilt mycket lättare resa än vad Kristersson har haft. Det är lite jämnt skägg. Det beror på vad Centern och Liberalerna gör.

Två saker talar möjligen för Löfven, tror Marie Demker: Dels att de rödgröna faktiskt har ett mandat mer än Alliansen, dels Socialdemokraternas erfarenhet av att regeringsförhandla.

- Men det är verkligen bara med en noslängd.