"Omöjligt att han drunknade i Hjälmaren"

Johanna Möller bör dömas för mord på sin make. Det är omöjligt att han kan ha drunknat i Hjälmaren, säger åklagaren Jessica Wenna i sin sluplädering, när hovrättsförhandlingarna om de så kallade sommarstugemorden går in i sitt slutskede.

ANNONS

- Johanna har ett motiv, Johanna har uttryckt en vilja att han ska dö. Johanna har planerat att han ska dö, och hon har försökt förmå andra att döda honom, säger åklagare Jessica Wenna om varför Johanna Möller bör dömas för mordet.

Wenna inleder med att tala om makens förstorade lungor – något som kan uppstå när man andas med motstånd, som vid exempelvis en drunkning eller kvävning – och att han hade orimligt få kiselalger i kroppen.

ANNONS

- Det är fullständigt omöjligt att han drunknat i Hjälmaren, säger åklagare Jessica Wenna med eftertryck.

"Kryllade av alger"

Vid tiden för makens död så ”kryllade det” av kiselalger i sjön, säger Wenna. Skulle han ha drunknat där borde man alltså hittat betydligt större algmängder i hans lungor. De alger som ändå funnits i kroppen kan ha hamnat där efter hans död, till exempel när han placerades i sjön.

Som motiv nämner Wenna pengar och svartsjuka. Hon säger också att Möller visat att hon har den mentala förmågan att mörda, och hänvisar till mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar året efter makens död.

Johanna Möller för anteckningar under Wennas plädering. Innan denna har man gått igenom de åtalades personalia.

När utlåtandet från Rättsmedicinalverket om de åtalades psykiska hälsa skulle läsas upp fick samtliga åhörare lämna salen, då delar av detta är sekretessbelagt. Men klart sedan tidigare är att varken Möller eller expojkvännen Mohammed Rajabi led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brotten.

Förnekar

Möller dömdes av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på sina föräldrar, anstiftan till mord på maken samt stämpling till mord i några fall. Hon förnekar samtliga gärningar.

ANNONS

Mohammad Rajabi dömdes för mord på Möllers pappa och försök till mord på hennes mamma till fängelse i 14 år. Han ska utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

TT

Bakgrund: Arbogafallet

I augusti 2015 hittades Johanna Möllers make drunknad på grunt vatten nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. Tingsrätten har konstaterat att maken mördats, även om man inte kan slå fast exakt hur eller var detta skett. Möller anses dock inblandad i mordet på något sätt, och dömdes för anstiftan.

En sen kväll ett år efter makens död överfölls Johanna Möllers far och mor med kniv i sommarstugan. Fadern avled och modern skadades svårt.

Möllers tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, har erkänt dådet mot föräldrarna och sagt att Johanna Möller gav honom kniven. Både han och hon dömdes för mord och mordförsök för detta.

ANNONS