Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisavspärrningar vid mordplatsen den 1 augusti förra året.

Omprövning av mord i Surahammar

En man i 30-årsåldern som dömts till vård för ett mord i Surahammar förra sommaren kan komma att hamna i fängelse efter en ny prövning, skriver Expressen.

Polisjakten blev intensiv sedan en kvinna i 55-årsåldern till synes oprovocerat huggits ned på en parkering i Surahammar den 1 augusti förra året. Först greps en jämnårig man, men sedan visade sig en snickare i 30-årsåldern ha utfört dådet.

Mannen sade sig i tingsrätten i stort sett inte minnas händelsen. Både tings- och hovrätt gick på utvärderingen att gärningsmannen lidit av en allvarlig psykisk störning. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Men på begäran av vice riksåklagare Kerstin Skarp har mannens tillstånd studerats igen. Expressen citerar ett uttalande från Socialstyrelsens rättsliga råd, som går ut på att mannens störning inte varit så allvarlig att mannen är i behov av tvångsvård.

Personal på den inrättning där mannen befinner sig uppges också ha sagt att han inte har något vårdbehov.

"Enligt min uppfattning bör hovrättens dom därför undanröjas och målet återförvisas till hovrätten för förnyad prövning av påföljdsfrågan", skriver Skarp enligt Expressen.