Omtalade misshandelsdomen granskas av JO

Turerna kring den uppmärksammade domen i Solna tingsrätt tar nu nya vändningar. Justitieombudsmannen har beslutat att inleda en granskning av hur domen skrevs, där en man friades från misshandel för att han verkade komma från "en bra familj".

ANNONS
|

- Det här är en situation där nämndemännen har diskuterat en dom, och domaren nog tycker att det är tokigt. Frågan är hur man ska göra då i ett sådant här kontroversiellt fall, där man som juristdomare tycker att det är på väg överstyr. Ska man inte då skriva ner den här texten och visa den för nämndemännen och fråga "är det så här ni vill att vi ska skicka ut domen?" säger justitieombudsman Lars Lindström till TT och fortsätter:

ANNONS

- Det är det som jag skulle vilja ha svar på från Solna tingsrätt, vad de tycker om det, och hur de gjorde i det här fallet.

Domen handlar om ett muslimskt par där mannen åtalades för att ha misshandlat kvinnan 2015. I de friande domskälen skriver Solna tingsrätt bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

"Saknades bevis"

Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen, medan två centerpartistiska nämndemän ville fria honom. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Domen väckte stor uppmärksamhet och upprördhet efter att sajten The Local först rapporterat om den. Kritik mot domen har kretsat kring att domskälen närmar sig en sharialagstiftning.

Båda nämndemännen, en man och en kvinna, har tillbakavisat anklagelserna och sagt att den åtalade mannen friades för att det saknades bevis. Kvinnan har också sagt att rådmannen skrivit en helt annan dom än den som meddelades, något rådmannen i sin tur avfärdar. Hur det ligger till med den saken är också något som JO ska försöka reda ut, enligt Lars Lindström.

ANNONS

Visa domskälen

TT: Vad kan ditt avgörande få för konsekvenser?

- Det kan väl få de konsekvenserna att man får sig en tankeställare på domstolarna, att det kan vara bra att i kontroversiella fall låta nämndemännen se det skrivna, så man förebygger alla eventuella missförstånd.

JO kan också kritisera den aktuella tingsrätten, om det anses befogat. Parallellt med denna granskning pågår också ett ärende i Solna tingsrätt kring kvinnan, som har stängts av från sitt uppdrag. Detta beslut har hon överklagat till Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag.

Mannen har själv valt att avsäga sig sitt uppdrag som nämndeman, och de båda har också uteslutits från Centerpartiet.

TT

Fakta: JO

JO står för justitieombudsmännen, eller riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet. Dessa granskar att myndigheter och tjänstemän inom stat och kommun följer de lagar och författningar som gäller. Det finns fyra ombudsmän.

Ombudsmännen granskar genom att göra inspektioner hos myndigheter och pröva och utreda klagomål som kommer in från allmänheten. JO kan också göra utredningar på eget initiativ.

Myndigheten får in ungefär 8000 anmälningar varje år. Runt tio procent av dessa resulterar i någon form av kritik.

Källa: JO

ANNONS