Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i New Delhi puttar sin moped längs en översvämmad väg. Bilden är från i torsdags.
En man i New Delhi puttar sin moped längs en översvämmad väg. Bilden är från i torsdags. Bild: Altaf Qadri/AP/TT

Oväder i Indien – flera döda i blixtnedslag

Minst 36 personer har omkommit i norra Indien det senaste dygnet sedan ett kraftigt oväder dragit in. Tolv av dem har dött efter att ha träffats av blixten.

I den norra delstaten Uttar Pradesh har 24 personer omkommit då deras hem kollapsat under det tunga regnet, enligt myndigheterna.

En 15-årig pojke som tagit sig upp på ett hustak i staden Prayagraj omkom omedelbart efter att ha träffats av blixten. Hans kompis som också befann sig på taket vårdas på sjukhus för sina skador.

Minst 39 människor har omkommit till följd av ovädren de senaste fem dagarna, enligt myndigheterna. De uppmanar delstatsregeringen att utfärda nya riktlinjer för hur människor kan söka skydd från åskstormar.

Blixtnedslag är vanliga under monsunperioden i Indien som pågår mellan juni och september. Men föroreningar, avskogning och utarmning av vattenresurser bidrar till klimatförändringarna vilket fått blixtfrekvensen att öka, säger Sanjay Srivastava vid en organisation med syfte att öka motståndskraften mot blixtnedslag som är kopplad till Indiens meteorologiska myndighet.

Den globala uppvärmningen bidrar också till de ökade blixtovädren, enligt Centret för forskning och miljö.

Det senaste året har blixtnedslagen ökat med 34 procent över Indien, vilket fått dödstalen att rusa. 2016 dog 1 489 personer i blixtnedslag, jämfört med 2 869 förra året, enligt Srivastava.