Promenad med den vind- och vågpinade småbåtshamnen i Limhamn i Malmö på måndagen.
Promenad med den vind- och vågpinade småbåtshamnen i Limhamn i Malmö på måndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Lugnare efter ovädret – snart blåser det igen

Ovädret som drabbade stora delar av landet har lagt sig. Än återstår reparationer att göra – och om ett par dagar blir det blåsigt igen. I Lapplandsfjällen varnas för stormvindar och laviner.

ANNONS

För måndagskvällen återstår endast gula varningar för kulingvindar på Östersjön.

– I södra Sverige blir det betydligt lugnare på tisdagen. I början av dagen är det fördelaktigt väder med en del solchanser, sedan blir det molnigare, säger SMHI-meteorologen Ida Dahlström.

Men den mildare luften är på tillfälligt besök, säger hon.

På onsdag börjar det blåsa igen – om än inte på samma nivå som tidigare, enligt måndagskvällens prognos – i kombination med att ett nederbördsområde rör sig in över landet. I söder är regn att vänta, i norr snö.

– Det blir återigen kallare på torsdag och fredag, säger Ida Dahlström.

ANNONS

Inga allvarliga olyckor

Polisen uppmanar inte längre boende i landets södra delar att hålla sig hemma, utan manar endast till försiktighet.

Inga allvarliga olyckor hade rapporterats vid måndagseftermiddagen. Däremot drabbades många hushåll av strömavbrott till följd av ovädret.

Elbolagen Eon, Ellevio och Vattenfall rapporterar att över 40 000 av deras kunder drabbades av strömavbrott under måndagen. De allra flesta av dem har enligt bolagen fått strömmen tillbaka och arbetet med att reparera skadan fortsätter.

Räddningstjänsten i östra Götaland har, som exempel, hanterat ett 40-tal ärenden med nedblåsta träd över vägar och elledningar. En bilist som körde in i ett träd på E4 mellan Linköping och Norrköping klarade sig oskadd.

– Vi har haft väldigt mycket. Det är mest träd som har ramlat ned över vägarna här. Men det är inga personskador, säger larm- och ledningsoperatör Ulf Asplund.

Varning för laviner

Det är inte den enda infrastrukturen som har drabbats av ovädret. Flera järnvägssträckor i västra och södra Sverige tvingades ställa in trafiken när det blåste som mest, och i Västsverige stängdes flera broar tillfälligt av. Färjorna till och från Gotland slutade gå, men de återupptog trafiken igen sent på måndagskvällen.

SMHI har utfärdat gula varningar för mycket hård vind, lokalt stormvindar, i Lapplandsfjällen under tisdagen och onsdagen.

ANNONS

– Vi har ett snöfall som passerar Norrland och det blir åter blåsigt i fjällen på tisdag. I Lapplandsfjällen kan det bli väldigt blåsigt i kombination med att det drar in nederbörd, säger Ida Dahlström.

Det ska bli som blåsigast på tisdag eftermiddag.

Enligt Naturvårdsverkets hemsida Lavinprognoser är det lavinfara i nästan alla landets fjäll.

I Abisko/Riksgränsfjällen råder stor lavinfara, en fyra på den femgradiga varningsskalan. I västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Vindelfjällen råder det betydande lavinfara – en trea på skalan.

I södra Lapplandsfjällen råder det måttlig lavinfara, en tvåa på skalan.

Ett stormfällt träd sågas sönder på en väg utanför Stehag i Skåne på måndagsmorgonen.
Ett stormfällt träd sågas sönder på en väg utanför Stehag i Skåne på måndagsmorgonen. Bild: Johan Nilsson/TT
Högt vattenstånd och höga vågor vid Sundspromenanden vid Öresund i Malmö på måndagsmorgonen.
Högt vattenstånd och höga vågor vid Sundspromenanden vid Öresund i Malmö på måndagsmorgonen. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Vädervarningar

Gul varning:

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS