De tio kubakrokodilerna är ett välkommet tillskott på Tropicarium.
De tio kubakrokodilerna är ett välkommet tillskott på Tropicarium. Bild: Pressbild Tropicarium/TT

Ovanliga krokodilungar kläckta i Kolmården

Tio krokodilungar av den utrotningshotade arten kubakrokodil har kläckts på Tropicarium i Kolmården.

ANNONS

– Att vi får kubakrokodiler hit känns fantastiskt roligt och oväntat, säger Tropicariums vd Rickard Sjödén till TT.

Ungarna såg dagens ljus i slutet av augusti men först nu kan man vara säker på att de kommer klara sig och de har fått flytta ut till sin nya anläggning.

Föräldrar är Skansenkrokodilerna Hillary och Castro som bodde tillfälligt på Kolmården tidigare i år när deras anläggning på Skansen byggdes om.

Krokodilparet gavs som gåva från Kubas dåvarande ledare Fidel Castro till en rysk kosmonaut och har bott på Moskvas zoo. 1981 kom Hillary och Castro till Skansen i Stockholm.

– De bodde här under vintern och våren. Sedan har äggen legat i en äggkläckningsmaskin och i slutet av augusti kläcktes de, säger Rickard Sjödén, vd på Tropicarium.

ANNONS

Samma krokodilpar var inblandade i den uppmärksammade händelsen på Skansenakvariet 2019 där en man förlorade sin arm när den fastnade i en av krokodilernas gap under en kräftskiva.

Redan nu, när ungarna bara är 15 centimeter långa kan man tydligt se hur de intresserar sig för sin omgivning och hur aggressiv arten är, uppger Tropicarium.

Josefin Silverberg/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS