Familjen fördes till sjukhuset i Hudiksvall där fyraåringen avled. Arkivbild.
Familjen fördes till sjukhuset i Hudiksvall där fyraåringen avled. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ovanligt giftigt ämne hos förgiftad familj

Spår av det mycket giftiga ämnet fosfin har hittats i proverna från den familj som förgiftades i Söderhamn i höstas.
– Det är extremt ovanligt, säger överläkaren Kai Knudsen som beskriver förgiftningsförloppet som "oerhört otäckt".

ANNONS

Fosfin kan förekomma i både fast form och som gas. Ämnet är mycket giftigt även i små mängder oavsett om man andas in det eller får det i sig på annat sätt.

Att familjens symptom först såg ut som magsjuka är typiskt, förklarar Kai Knudsen, universitetslektor i klinisk toxologi vid Göteborgs universitet och överläkare i intensivvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Hela cellmetabolismen stänger ner och man får en celldöd i alla organ. Det första brukar vara mag-tarmkanalen, med illamående, kräkningar och diarréer.

Sällsynt i Sverige

Därefter följer andningssvårigheter, skador på lever, njurar och andra inre organ. Till slut grav hjärtsvikt och döden.

– Det här är oerhört otäckt och livsfarligt att hantera.

ANNONS

Kai Knudsen är en av de experter som arbetat med att analysera familjens prover. En amerikansk expert föreslog att man skulle testa för fosfin, som är ovanligt i Sverige och inte finns tillgängligt för privatpersoner.

– Man fick sätta upp en ny analysmetod, för det var inget man kunde analysera i Sverige. Det tog flera veckor.

Fosfin används främst till skadedjursbekämpning. Det har stora likheter med fosgen, en annan fosforförening, som använts som stridsgas.

– Hur det har kommit till familjen är en fråga för den polisiära utredningen.

Åklagare bekräftar

Åklagare Christer Sammens bekräftar för TT att man funnit spår av fosfin. I övrigt kan han inte uttala sig och händelsen utreds fortfarande som misstänkt mord.

Det var i mitten av oktober som familjen, två vuxna och två barn, sökte vård sedan de drabbats av allvarliga magsjukesymtom. Det ena barnet, en fyraårig flicka, avled på sjukhus.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS