Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett speciellt p-piller som för många är det enda som fungerar är slut på alla apotek. Arkivbild.

P-piller slut – åter efter sommaren

Ett p-piller med ett särskilt slags östrogen är slut på alla apotek. De som använder det kan ha svårt att hitta en annan motsvarighet. Först efter sommaren väntas p-pillret bli tillgängligt igen.

P-pillret vid namn Zoely har inte kunnat levereras sedan i början av april på grund av ett tillverkningsfel, och är nu slut på landets alla apotek. Pillret väntas vara tillbaka i Sverige först efter sommaren.

Läkemedelsföretaget MSD som tillhandahåller pillret säger att de gör allt de kan för att det ska bli tillgängligt på apoteken så snart som möjligt.

- Vi beklagar de besvär som det här orsakar för våra patienter och vi rekommenderar dem som använder p-pillret att vända sig till sin barnmorska eller ungdomsmottagning för att diskutera säkra alternativ, säger kommunikationschef Jenny Wahren till TT.

Enligt Viveca Odlind som är professor i gynekologi på Läkemedelsverket finns inget annat p-piller som innehåller samma slags östrogen.

- Det innehåller en viss typ av östrogen, så kallat naturligt östrogen, medan de flesta andra p-pillren innehåller ett syntetiskt östrogen, säger Viveca Odlind till TT.

Hon säger att det rent teoretiskt går att byta, men att det inte är helt problemfritt. För att byta måste man först besöka en barnmorska eller läkare.

- Problemet är om man har provat flera olika sorter och kommit fram till att just det här fungerar. Man kan testa en annan sort, men att den sorten garanterat fungerar exakt lika bra eller biverkningsfritt kan man inte lova.