Palmegruppen lockade vittnen med pengar

Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
|

I en reportageserie med start på onsdagen gör Uppdrag granskning flera avslöjanden om Christer Pettersson och Palmeutredningen.

Redaktionen har fått tillgång till ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf. På bandet säger polisen som leder förhöret: ”Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sedan” och hänvisar sedan till de 50 miljoner kronor ”som ligger i potten”.

Fällande dom krävs

Sedan 1987 finns det en belöning på 50 miljoner kronor till den eller dem som kommer med ett avgörande tips som leder till en fällande dom i sista instansen.

I rättegången mot Christer Pettersson hävdade Ulf att en polis i Palmegruppen lockat honom med belöningen, och att han ska ha blivit manipulerad och därför lämnat felaktiga uppgifter.

ANNONS

Chefsåklagaren Anders Helin sade då i rättssalen att förhöret spelades in och att bandet inte visade att några 50 miljoner kronor nämndes, uppger Uppdrag granskning. Inte heller den polis som höll i förhöret säger sig känna igen det som vittnet Ulf påstår.

- Att prata om pengar och belöning, när man håller förhör i just de frågorna, är helt uteslutet. Det har inte ägt rum i alla fall inte i mina förhör, säger polisen som ledde förhöret till Uppdrag granskning.

Bandet spelades dock aldrig upp i rättegången. Uppdrag gransknings genomgång av bandet visar nu att vittnet Ulf hade rätt.

Uppgifter från flera missbrukare

Flera missbrukare har tidigare hävdat att polisen lockat med att de skulle få miljoner om Pettersson fälldes. En av dem som kom med sådana uppgifter var Pettersons vän Harri Miekkalinna, som även han hävdade det under rättegången.

Polis och åklagare har dock alltid nekat till vittnenas anklagelser.

- Skulle man ha gjort på det sättet så hade man inte fått vara kvar, säger Hans Ölvebro, före detta spaningsledare i Palmegruppen, till Uppdrag granskning.

ANNONS

Uppdrag granskning har konfronterat polisen med uppgifterna på bandet. Men polisen säger att syftet aldrig var att locka fram falska vittnesmål.

TT

Fakta: Mordet på Palme

Klockan 23.21 den 28 februari 1986 avlossades skotten som försatte Sverige i chock. I korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i Stockholm besköts statsminister Olof Palme och hans fru Lisbet. Ena kulan snuddade Lisbet Palme, men den andra träffade statsministern och klockan 00.06 dödförklarades han på Sabbatsbergs sjukhus. Efter skottlossningen försvann den misstänkte gärningsmannen på Tunnelgatan, mot trapporna som leder till Malmskillnadsgatan. Där tog spåren slut och nu har det gått nästan 32 år sedan mordet. Utredningen pågår och spaningsspåren har varit många, men mordet på statsminister Olof Palme har förblivit ouppklarat.

ANNONS