Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild.
Patienten fick vänta flera timmar på operation. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Patient avled efter fördröjd operation

ANNONS

En man avled på operationsbordet efter att ha fått vänta i timmar på operation.

Nu anmäls händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, skriver Bohusläningen.

Mannen skulle genomgå en robotassisterad titthålsoperation för en förstorad prostata, vilket är en rutinoperation. Allt gick enligt plan och patienten vårdades på uppvakningsavdelningen under natten efter operationen.

Patienten klagade dock på en känsla av obehag i buken men röntgenundersökningen som följde visade inga avvikelser.

Dagen efter hade symtomen förvärrats och en ny röntgen gjordes men det tog flera timmar innan ett beslut om att operera kom och då hade mannen drabbats av läckage på tarmen och fått blodförgiftning. Operationen påbörjades, men mannen avled på operationsbordet.

ANNONS

Händelsen har nu anmälts enligt lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg eftersom tidsfördröjningen tros vara ett starkt bidragande skäl till att patienten avled.

– Det är den huvudsakliga problematiken – att förloppet med en ny undersökning fördröjdes. När man beslutade att operera igen hade det gått flera timmar, chefsläkare Olof Ekre, till Boshusläningen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS