I en polisoperation, ledd från Tyskland, har en pedofilplattform med 400 000 medlemmar, tagits ned. Arkivbild.
I en polisoperation, ledd från Tyskland, har en pedofilplattform med 400 000 medlemmar, tagits ned. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Pedofilplattform med 400 000 medlemmar stoppad

Sex länder, däribland Sverige, har deltagit i nedtagningen av en pedofilplattform på Darknet med 400 000 medlemmar.
– Sannolikheten för gripanden i Sverige är stor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson till TT.

ANNONS

Tysk polis har lett insatsen där sex länder, däribland Sverige, har deltagit i nedtagningen av plattformen ”Boystown” på Darknet.

Plattformen, som enligt tysk polis funnits åtminstone sedan juni 2019, var en av Europas största och hade 400 000 registrerade medlemmar med gemensamt intresse av sexuella övergrepp mot barn.

I mitten av april gjordes husrannsakningar på sju adresser i Tyskland.

I samband med nedtagningen har fyra personer av tysk nationalitet gripits. Tre av dem greps i Tyskland och sitter häktade sedan mitten av april. En person greps i Paraguay och har begärts utlämnad med stöd av en internationell utlämningsorder, enligt ett pressmeddelande från den tyska polisen.

ANNONS

Tusentals offer

Mängder med film- och bildmaterial har tagits i beslag och kommer efter sammanställning delges de länder som berörs.

– Det figurerar många miljoner bilder med tusentals offer, säger Olsson.

Enligt Europol är fler gripanden att vänta globalt. Än så länge har inga gripanden skett i Sverige. Men kriminalkommissarie Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum säger att sannolikheten för det är stor.

– Utifrån det material vi får kommer en uppsjö av förundersökningar att startas. Men vi kommer framför allt försöka identifiera barnen och få bort dem från den situation de befinner sig sig i, säger han.

Polisen kommer även att fokusera på att identifiera dem som har producerat bilderna och filmerna och dem som har delat dem på plattformen.

Majoritet män

Enligt Olsson finns det ingen "typisk" person som har intresse för eller begår sexuella övergrepp mot barn.

– Det är någon sorts genomsnitt av befolkningen, men männen är överrepresenterade. Det är inte så att man skulle kunna peka ut dem i en folksamling.

Insatsen mot plattformen har letts av Tyskland med deltagande från polisen i Nederländerna, Sverige, Australien, USA och Kanada.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta: Darknet

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor. Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS