Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild.
Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Personer på LSS-boende övervakades med babylarm

Personal på ett LSS-boende i Arboga avlyssnade boende med babymonitorer nattetid, vilket nu kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det rapporterar BBL/At.

ANNONS
|

Vid en kontroll upptäckte Ivo att tre personer övervakades av monitorerna om nätterna, vilket myndigheten anser vara starkt integritetskränkande. Ivo bedömer att övervakningen faller under "otillåtna begränsningsåtgärder", eftersom den har genomförts utan ett uttryckligt samtycke.

Orsaken till att monitorerna använts är, enligt Ivo, att bemanningssituationen förändrats och att sovande nattpersonal införts.

"Det är verksamhetens ansvar att säkerställa att bemanningen är tillräcklig utifrån brukarnas individuella behov och att bemanningen motsvarar lagstiftningens intentioner. Ivo menar att begränsningsåtgärder inte får användas för att kompensera för bristande bemanning", skriver Ivo enligt tidningen.

Arboga kommun uppger att de ska se över sina riktlinjer till följd av kritiken från Ivo. En babymonitor används normalt för att övervaka exempelvis småbarn med ljud eller bild.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS