Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är kritisk till den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu påstående om Natos fria tillgång till Sveriges luft och vattenrum.

Peter Hultqvist kritiserar rysk minister

Förvarsminister Peter Hultqvist (S) kritiserar sin ryske kollega Sergej Sjojgu och anklagar honom för att sprida falsk information, rapporterar Sveriges Radio.

Hultqvists kritik är ett svar på ett uttalande som den ryske försvarsministern gjorde förra veckan, där Nato påstods ha fått tillgång till Finlands och Sveriges luftrum och territorialvatten.

- Det som beskrivs från den ryske försvarsministerns sida är felaktigt. Nato har inte obegränsat tillträde till vare sig finskt eller svenskt territorialvatten och luftrum. Det krävs särskilt tillstånd för varje statsfartyg eller statsluftfartyg som ska komma in på vårt territorium, säger Peter Hultqvist till SR.

Den ryske ministern hänvisade till ett avtal från maj i år då Sverige och Finland i gengäld för tillgången till luft och vatten skulle få delta i Natos krigsövningar och använda Natos vapensystem. Detta stämmer inte, enligt Hultqvist.

- Sverige har en militär alliansfrihet och vi fattar våra egna beslut. Det här blir en felaktig beskrivning.