SMHI varnar för plötslig ishalka vid kusten i Västerbotten och Norrbotten. Arkivbild.
SMHI varnar för plötslig ishalka vid kusten i Västerbotten och Norrbotten. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Plötslig ishalka i norr – SMHI varnar

Nu får bilförarna i norr ta det försiktigt. Det är risk för inslag av underkylt regn i Västerbotten och Norrbotten – SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka längs kusten.

ANNONS

– Det kan snabbt bli besvärligt. Just det här underkylda regnet fryser ju direkt i kontakt med vägbanan, så det kan snabbt övergå till att bli riktigt halt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Ett nederbördsområde rör sig norrut under söndagen och natten mot måndag och bilister bör se upp med väglaget åtminstone till och med måndag morgon. Redan under söndag eftermiddag hade det börjat regna i Västerbottens län kustland. Ett snöfallsområde ligger också över Norrbottens läns inland.

Vinterväglag råder i norr och i och med det bör vinterdäcken vara på, tillägger Linus Karlsson.

I landet som helhet väntas rätt så mild luft i veckan. I södra och mellersta delarna av landet handlar det om cirka tio grader dagtid, och över nollan på nätterna. Ingen panik med vinterdäck, med andra ord.

ANNONS

– Som det ser ut nu är det regn som väntar. Det ser förhållandevis lugnt ut, säger Linus Karlsson.

Undantaget är allra längst i norr, där temperaturen faller under nollstrecket.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS