Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

50 procent av de placerade unga hade utsatts för fysiskt våld under det senaste året, och 85 procent av tjejerna hade utsatts för en sexuell handling mot sin vilja någon gång i livet. Arkivbild.

Placerade tjejer har ofta tvingats till sex

Erfarenheter av våld och att ha sex mot sin vilja är vanligt bland unga som vårdas på institution, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.

Hälften uppger att de varit utsatta för våld under det senaste året, och 85 procent av tjejerna uppger att de tvingats till sex någon gång i livet.

Utsattheten är stor, konstaterar Folkhälsomyndigheten, och könsskillnaderna tydliga. Placerade tjejer har sämre självkänsla och mer psykisk ohälsa än killar. Tjejer har också i större utsträckning erfarenheter av sex mot ersättning.

Men det finns också resultat som pekar i en positiv riktning. Exempelvis uppges den generella hälsan vara relativt god, de har socialt stöd och de är nöjda med sitt nuvarande sexliv.

Resultaten visar att det behövs tidiga samhällsinsatser som når denna grupp unga där de befinner sig, anser myndigheten.

Enkäten besvarades av 117 unga (16–29 år) på statliga ungdoms- och LVM-hem och går inte att generalisera till alla placerade unga, men ger en fingervisning om hälsoläget.