En 15-årig pojke (vänster) misstänks ha anlitat en 16-åring för att utföra morden i Västberga och Tullinge (höger). Bild från polisens förundersökning.
En 15-årig pojke (vänster) misstänks ha anlitat en 16-åring för att utföra morden i Västberga och Tullinge (höger). Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen

Pojken hörs om trippelmord – slutar inte skratta

Tre personer sköts ihjäl i sina hem inom loppet av ett dygn.
När polisen förhör 15-åringen som misstänks ha organiserat morden kan han inte sluta skratta.
– Alltså walla, du är fett rolig, säger han till förhörsledaren.

ANNONS

Pojkarna träffas på ett HVB-hem i Mellansverige. Enligt åtalet är det där 15-åringen ger 16-åringen uppdraget att döda.

I oktober rymmer duon från hemmet. Ett par dagar senare har tre personer kallblodigt mördats i södra Stockholm.

Den 12 oktober tränger sig en maskerad skytt, beväpnad med ett automatvapen, in i en villa i Västberga och skjuter ihjäl en 40-årig pappa. En kvinna och ett barn skottskadas.

Ett dygn senare grips 16-åringen med mordvapnet i en taxi, minuter efter att två kvinnor skjutits ihjäl i en villa i Tullinge.

15-åringen grips dagen därpå misstänkt för att ha anstiftat morden. Det gör även hans jämnåriga flickvän, misstänkt för medhjälp till mord. Paret har tillbringat dagen på Mall of Scandinavia, där de handlat kläder för 25 000 kronor i kontanter.

ANNONS

"Storebror"

Morduppdragen kommer av allt att döma från en person 15-åringen kallar "storebror". I chattar beskriver han honom som pappan han aldrig haft.

Efter mordet i Västberga skriver han upphetsat att hans "klivare" sprang in med ett kalasjnikovgevär och "waka nåns pappa o mamma".

"Inshallah min älskade broder du har presterat bra", skriver uppdragsgivaren.

"Bror ja e ba glad göra dig stolt", svarar 15-åringen.

Lojalitet och våld, skriver pojken, är det enda han kan.

Efter dubbelmordet dagen därpå är han lyrisk.

"Fkn hell va glad ja e".

Skrattar

Pojken omhändertas redan som 13-åring av socialtjänsten. Polisen ser honom i sällskap med tungt kriminella, för vilka han tros agera springpojke, och i telefonen finns bilder där han poserar med vapen.

Knappt två år senare sitter han i ett förhörsrum misstänkt för anstiftan till tre mord och sju mordförsök. Han svarar mest "inga kommentarer", men till skillnad från sina medåtalade tycks han inte beröras av allvaret i situationen.

Gång på gång brister han ut i skratt.

– Du förstår att det här handlar om tre personer som har blivit mördade, frågar förhörsledaren.

– Jag har ryckningar, säger han.

"Ska sluta döda"

I ett beslagtaget brev skickat från häktet skriver han enligt polisen om sina framtidsplaner och att han räknar med en "fyra", fyra års sluten ungdomsvård.

ANNONS

"Antingen jag kommer rymma direkt jag släpps från häktet eller kommer jag brösta den", skriver han och tillägger:

"När jag kommer ut ska sluta döda folk. Tror jag ska satsa mera på para. Droger och sånt".

Rättegången pågår bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt. På tisdagen hörs offrens överlevande familjemedlemmar.

Femtonåringen och hans jämnåriga flickvän med händerna fulla med shoppingkassar dagen efter dubbelmordet i Tullinge. Bild från polisens förundersökning.
Femtonåringen och hans jämnåriga flickvän med händerna fulla med shoppingkassar dagen efter dubbelmordet i Tullinge. Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen
Efter mordet i Västberga skriver 15-åringen till uppdragsgivaren och berättar att hans 'klivare' (torped) har gått in i huset med en 'kalle' (Kalasjnikov) och skjutit någons föräldrar. Bild från polisens förundersökning.
Efter mordet i Västberga skriver 15-åringen till uppdragsgivaren och berättar att hans "klivare" (torped) har gått in i huset med en "kalle" (Kalasjnikov) och skjutit någons föräldrar. Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen
Den 15-årige pojken som misstänks ha anstiftat morden får beröm av personen han kallar 'storebror' efter mordet i Västberga. Bild från polisens förundersökning.
Den 15-årige pojken som misstänks ha anstiftat morden får beröm av personen han kallar "storebror" efter mordet i Västberga. Bild från polisens förundersökning. Bild: Polisen
ANNONS