Polis: Jaktvapen i händer på mutmisstänkta

En omfattande härva där provledare misstänks ha tagit emot mutor för att utfärda jägarbevis utreds av riksenheten mot korruption. Flera personer har även skaffat sig vapen med intygen.

ANNONS
|

Jägarbeviset är en förutsättning för att kunna söka och beviljas licens för jaktvapen.

Utredningen har pågått under större delen av 2018 men först nu presenterar åklagare och polis vad man har kommit fram till. Misstankarna gäller två provledare som mot ersättning ska ha utfärdat jägarbevis till ett sextiotal personer som inte har genomfört sin jägarexamen och de prov som krävs.

Enligt polisen har personer även kunnat skaffa sig vapen med intygen.

- Det kan vi se att det har skett. Det är något som vi jobbar intensivt med just nu, säger Andreas Pallinder, gruppchef på polisens nationella korruptionsgrupp.

ANNONS

Han vill inte uttala sig om hur många mutmisstänkta personer som fått vapenlicens men betonar att polisen jobbar intensivt med att se till att personerna inte längre har tillgång till vapen.

- Det är självklart jätteallvarligt. Det är därför vi satsar väldigt stora resurser på att utreda och återställa det här. Risken är att det kommer ut vapen till personer som inte kan hantera vapen, säger Pallinder.

Över hela landet

Leif Görts, åklagare på riksenheten mot korruption, beskriver utredningen som "väldigt aktiv".

- Den omfattar personer som är spridda över hela landet på givarsidan och därför tar det lite tid med att utreda det här och gå till botten med vad som har hänt. Vi måste ordentligt utreda omfattningen av den här misstänkta brottsligheten.

Provledarna och de som har tagit emot jägarbevisen misstänks alltså ha tagit emot eller gett pengar för något som kräver såväl praktiska som teoretiska prov. Både givare och tagare är misstänkta. Hur stora belopp det rör sig om vill inte åklagaren gå in på. Han vill heller inte säga om någon är anhållen i sin frånvaro, men ingen person är frihetsberövad.

ANNONS

- Polisen jobbar ordentligt med det här. Det är ett prioriterat ärende eftersom det är allvarligt, säger Leif Görts.

Prioriterat ärende

Utredningen bedrivs av den nationella korruptionsgruppen på polisen och beskrivs som "ett större ärende" som man ser "mycket allvarligt på" och avsätter stora resurser för.

- Just nu är vi ett intensivt skede där vi håller en stor mängd förhör, man tittar på delen som rör vapen om vilka som har använt sig av de här jägarbevisen, säger Andreas Pallinder.

Personerna som skaffat sig vapen får nu besked om att återlämna dem under tiden utredningen fortsätter.

På Svenska Jägareförbundet reagerar man starkt på informationen om brottsutredningen. Enligt Henrik Falk, nationell samordnare på förbundet, har de inte känt till uppgifterna tidigare.

- Vi har hört ett rykte men inget mer än så. Det är klart att Jägareförbundet och alla inblandade och hela jägarsverige tar avstånd från det här om det här stämmer, säger han.

ANNONS

Totalt avsteg

Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund organiserar sammanlagt över 1000 provledare.

- Vi har löpande kontakt med alla provledare som vi organiserar och de vet precis vad som gäller. Så där råder det inga tveksamheter. Det som har skett är ett totalt avsteg, säger Henrik Falk.

Runt 13000 personer godkänns varje år för prov för jägarexamen och enligt Jägareförbundet är händelserna väldigt ovanliga. Samtidigt påtalar Falk att jägarbevis inte innebär att de misstänkta personerna automatiskt fått tillgång till jaktvapen utan de måste söka licens och gå igenom en granskning av sitt brottsregister.

- Men 60 personer är 60 för mycket, säger han.

Enligt åklagaren kommer det att dröja ytterligare några månader innan åtal kan bli aktuellt.

TT
ANNONS