Polis: Prata med barnen om sexbilder

Föräldrar behöver prata med sina barn om övergrepp på nätet redan i åtta-nioårsåldern, enligt polisen. Att helt få bort privata sexbilder som spritts är mycket svårt.

ANNONS
|

Polisen känner väl igen den bild som Ecpat beskriver om att en allt större del av de sexbilder och filmer som sprids på nätet – och riskerar att hamna på övergreppssajter – producerats av barn och unga själva. I en ny rapport beskriver Ecpat att allt fler tips till deras hotline handlar om just detta.

Att förebygga att det sker är i första hand föräldrarnas ansvar, anser Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, och det bör ske så fort barnet får access att gå ut på nätet själv.

- Föräldrarna har ett jättestort ansvar att diskutera med barnen vad som kan ske – att alla inte är den de utger sig för att vara och att man ska fundera väldigt noga innan man delar eller lägger upp intima bilder på sig själv, säger han.

ANNONS

- Det ska man göra i tidig ålder, man kan gissa sju-åtta-nioårsåldern, när barnet börjar använda dator och mobil för att umgås socialt.

Slutna nätverk

Har material ändå spritts kan det vara mycket svårt att få bort det.

- Man kan få bort delar av det som finns om en själv på internet genom att kontakta de sajter där man förekommer. Men det är väldigt komplext. Bilder och information kan hamna på sajter med bas i väldigt avlägsna länder som kan vara svåra att nå och som inte heller har något intresse av att ta bort informationen, säger Jan Olsson.

Tekniken går samtidigt framåt och med hjälp av digitala verktyg kan polis i olika länder "märka" bilder som klassats som sexuella övergrepp på barn.

- Sedan finns det programvara som gör att man kan hitta dem och lägga ut varningar. En person som googlar efter lättklädda småtjejer kan istället mötas av en polis som förklarar att nu har vi din ip-adress, säger Jan Olsson.

ANNONS

Men om bilderna lagts upp i hemliga nätverk för förövare finns inga garantier för att de går att få bort.

- Bara att veta om bilden finns där är väldigt svårt att ta reda på eftersom de här nätverken är slutna och krypterade. Men sällskapen i sig kan bestå av hundratusentals människor, säger Jan Olsson.

Lyfta i ljuset

När det kommer till själva spridningen av intima bilder har polisen i dag större möjligheter än tidigare att ingripa. Sedan drygt ett år tillbaka är det olagligt att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter.

Misstänker man att man blivit utsatt för brott ska man alltid polisanmäla, enligt Jan Olsson.

- Det är jätteviktigt. Anmäls det inte så finns det inte och då kan vi inte äska resurser för att utreda det. Men givetvis handlar det också om att se om det finns en chans att få tag i gärningsmannen och att bekräfta den drabbade och visa att vi tar det här på stort allvar.

ANNONS
TT

Fakta: Tips och råd

Ecpats viktigaste råd till föräldrar är:

Skaffa kunskap om barnets liv på nätet och döm inte.

Förbjud inte eller hota med att barnet inte får använda nätet.

Prata på barnets villkor och lyssna till punkt.

Om något redan hänt:

Avlasta barnet från skammen – det är aldrig barnets fel.

Anmäl olämpligt innehåll – så att materialet kan tas ned.

Polisanmäl vid misstanke om brott.

Källa: Ecpat

ANNONS