Poliser upplöser en demonstration mot coronarestriktioner i mars förra året i Malmö.
Poliser upplöser en demonstration mot coronarestriktioner i mars förra året i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen följer förberedelserna

Den så kallade Frihetsrörelsen har än så länge inte sökt tillstånd för sin planerade jättedemonstration. Till skillnad från tidigare bryter rörelsen dock inte mot någon lag genom att samlas så många utomhus på samma ställe.

ANNONS

Hittills ska över 15 000 personer ha anmält intresse för att delta vid manifestationen nästa helg, enligt Frihetsrörelsens egna uppgifter. Det är oklart hur många som kommer att dyka upp, men oavsett bryter arrangören inte mot några bestämmelser eftersom gränsen för hur många som får samlas utomhus tagits bort.

– Det finns inga restriktioner nu för allmänna sammankomster utomhus som vi hade tidigare när det bara fick vara 100 personer, eller när det var som värst en begränsning på åtta, säger Peter Ågren, polisintendent som ansvarar för polisens insats i Stockholm.

Däremot gäller fortsatt en rekommendation om att alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

ANNONS

Avsikter och förmågor

Men även om det är tillåtet enligt lag att samlas är det ett problem att arrangören inte sökt tillstånd för demonstrationen, framhåller Peter Ågren.

– Det är inte olagligt att demonstrera, det är en grundlagsskyddad rättighet. Men det är olagligt att inte söka tillstånd. Det har att göra med att vi måste kunna planera sådana här händelse utifrån ordnings- och säkerhetsperspektiv.

Polisen försöker nu etablera kontakt med arrangörerna för att få mer information om hur demonstrationen ska gå till. Tidigare har individer med koppling till högerextrema miljöer deltagit, vilket lett till sammandrabbningar med polis.

– Det har aviserats som en vanlig fredlig protest, men sen får vi göra en bedömning av vad gruppen kommer att innehålla för människor och vad det finns för avsikter och förmågor i den grupperingen, säger Peter Ågren.

Trygg stad

TT: Har ni en dialog med Säkerhetspolisen?

– Det är en sån sak som vi självklart har beroende på vad vi ser att vi har för hotbilder. Om vi etablerar kontakt med Säkerhetspolisen är det inget vi kommenterar vidare vad vi gjort och sagt när det gäller den verksamheten.

I nuläget är det oklart hur många poliser som kommer att behöva kommenderas ut.

– Vi kommer att följa utvecklingen, hur många som anmäler sig och också se vad vi får för information av arrangören när vi pratar med dem. Efter det kommer vi att göra en samlad bedömning och ta ut en lämplig resurs. Stan ska ju vara trygg och säker för alla andra som inte demonstrerar också, säger Peter Ågren.

ANNONS

TT har sökt företrädare för Frihetsrörelsen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS