Polisen kräver skarpare åtgärder mot unga

Hanteringen av unga kriminella är en nyckelfråga för Sverige, anser ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

ANNONS
|

I en rapport till regeringen föreslår polisen ett alternativt sätt att omhänderta unga gärningspersoner i åldern 15 till 18 år. Hur detta alternativ ska utformas uttalar sig polisen inte om – det viktiga är att påföljden speglar det brott som är begånget, men om det ska ske genom vårdinsatser eller strängare straff är en politisk fråga.

Utnyttjas av äldre

Att unga i dag slipper så lindrigt undan leder till att de utnyttjas av äldre kriminella, till exempel för att förvara och transportera vapen, konstaterar Mats Löfving.

- Man sätter de unga i en förfärlig situation och leder dem in i en kriminell karriär, säger han till TT.

ANNONS

Den respons unga möter av samhället i dag efter att ha begått brott är för svag, anser han.

- När man frågar de unga så är det väldigt många som de uppfattar att de inte har fått någon reaktion eller påföljd över huvud taget. Och då är det inte tillräckligt bra, för det är de ungas perspektiv som gäller.

Signal till Europa

I rapporten, som handlar om insatser mot illegala vapen och explosiva varor, föreslås också skärpta straff för vapensmuggling och insmuggling av explosiva varor.

- I vårt internationella polissamarbete hör vi att det är attraktivt för människor i andra europeiska länder att smuggla vapen till Sverige. Den signalen måste tas bort, säger Mats Löfving.

Polisen efterlyser också en lagändring som gör det möjligt att lagra mördade personers dna i spårregister. Det skulle, enligt rapporten, leda till fler uppklarade mord och ett effektivare utredningsarbete, eftersom många av dem som skjuts till döds själva kan vara aktuella som misstänkta gärningsmän i andra brottsutredningar.

ANNONS
TT

Fakta: Kraven i korthet

Polisen har på regeringens uppdrag utrett hur förekomsten av illegala vapen och explosiva varor ska motverkas. I rapporten föreslår polisen bland annat:

• att unga kriminella i åldern 15 till 18 år ska få påföljder som speglar de brott som de begått. Polisen efterfrågar nya lösningar, men tar inte ställning till om det ska vara strängare straff eller vårdinsatser.

• att straffen för insmuggling av vapen och explosiva varor höjs.

• att polisen ska få möjlighet att lagra mördade personers dna i spårregister.

Källa: Polisen

ANNONS