Polisen: Mycket svårt att utvisa Akilov

Polisen letade aldrig efter Rahmat Akilov, visar SVT:s Uppdrag granskning. Men enligt polisen är det inte säkert att han hade kunnat utvisas – även om de hittat honom.

ANNONS
|

Polisen uppger i ett inlägg på sin sajt att man inte hade möjlighet att prioritera fallet med Rahmat Akilov, som är misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan förra året. Detta när Migrationsverket lämnade över hans fall till polisen då han fått avslag på sin ansökan om asyl men inte återvänt. Polisens inlägg kommer i samband med att SVT:s Uppdrag granskning avslöjar nya detaljer i fallet.

Polisen nöjde sig med att registrera honom som efterlyst. Några månader senare genomfördes dådet på Drottninggatan.

Enligt polisen saknades tips och eller information som kunde användas för spaning, trots att det fanns en adress. Men det är sällan som personer faktiskt bor på adressen, och Akilov ansågs inte vara någon säkerhetsrisk, så därför prioriterades inte fallet.

ANNONS

"Rutinen är då att vi registrerar personen som efterlyst, vi har inte möjligheter och resurser till att göra mer, då vi behöver fokusera vårt arbete på att verkställa de personer som kan utvisas", säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Noa i uttalandet på sajten.

Han betonar också att det är svårt att utvisa personer till Uzbekistan, eftersom det förekommer uppgifter om systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter i landet.

"Viktigt att lyfta fram här är att även om Akilov hade hittats, så hade det varit mycket svårt att genomföra en verkställighet med tvång till Uzbekistan. Sådana sker endast i begränsad omfattning och med stor försiktighet", säger Patrik Engström.

Enligt Migrationsverket överlämnades totalt för hela 2017 över 6000 ärenden till polisen där personen i fråga hade avvikit, cirka 500 av dessa under februari.

TT
ANNONS