Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sugardaddies" och "sugarbabies" kan hitta varandra på sajterna som enligt polisen är förmedlare av förklädd prostitution. Arkivbild.

Polisen om "sugardating": Förklädda övergrepp

Sajterna säger sig vilja sammanföra välbärgade äldre män med unga vackra kvinnor som ska skämmas bort med exempelvis god mat, resor och presenter. Fenomenet kallas "sugardating". Men enligt polisen rör det sig ofta om förklädd prostitution och övergrepp på barn.

Det finns ett flertal olika sajter för "sugardating" på den svenska marknaden. De beskriver sig ungefär likadant och där står i regel tydligt att det inte rör sig om någon eskortservice, att det är förbjudet för användarna att sälja sex eller nakenbilder på sajten.

Men enligt polisen är verkligheten en annan.

- Det är hur tydligt som helst att det förekommer prostitution på de här sajterna, säger Kajsa Wahlberg, kommissarie vid Nationella operativa avdelning (Noa).

"Sofistikerat paketerat"

Utåt vänder sig sajterna till vuxna. Men det som mest bekymrar polisen är att de ändå lockar till sig många minderåriga som erbjuds pengar eller lyxkonsumtion i utbyte mot sex.

- Någonstans är det någon som vill ha en sexuell relation mot betalning, fast det ser mer sofistikerat paketerat ut, säger Kajsa Wahlberg.

- Det är förklädda sexuella övergrepp på barn.

Sigurd Vedal är vd för Rich meet beautiful, en skandinavisk sajt som enligt sin beskrivning vill sammanföra "sugarbabies" med "sugardaddies". Han håller inte med om polisens beskrivning av "sugardating".

- De som sammanblandar "sugardating" med prostitution har inte gjort tillräckligt bra research om vad konceptet handlar om, säger han.

Läs också: SVT-chef lämnar – försökte köpa sex av barn

Använder algoritm

Sigurd Vedal säger att hans företag tar avstånd från den typen av verksamhet som polisen beskriver och understryker att det tydligt framgår av användarvillkoren att det inte är tillåtet att sälja sex på sajten. Han tillägger att sajtens tekniker använder en algoritm som kontrollerar de privata chattarna och hittar ord och uttryck som används i prostitutionssammanhang.

- Med en gång de plockas upp flaggas de för moderation av vårt säkerhets- och administrationsteam, säger Sigurd Vedal.

- Vi har inget att tjäna på att ha en sajt där folk blir provocerade, där folk bryter mot reglerna.

TT: Kan du med säkerhet säga att kontakterna på er sajt inte leder till några sexköp?

- Jag tror inte att du hade kunnat ställa den frågan till en nattklubbsägare, eller en barägare, eller till Facebooks ägare Mark Zuckerberg. På alla sociala arenor förekommer det möten mellan människor, det är inte annorlunda på Rich meet beatiful än på andra sajter.

Polisen anser dock att sajterna endast försöker friskriva sig från sitt ansvar.

- Syftet med det här är att få en sexuell tjänst. Sedan kanske det finns enstaka som vill ha en dejt, men det här handlar om det. Vi vet det. Vi har anträffat flera minderåriga på de här sajterna, säger Kajsa Whalberg.