Nazistiska förstamajtåg planeras i Ludvika, Kungälv och Fagersta. Nu rustar polisen för att hålla ordning på gator och torg. Arkivbild.
Nazistiska förstamajtåg planeras i Ludvika, Kungälv och Fagersta. Nu rustar polisen för att hålla ordning på gator och torg. Arkivbild.

Polisen rustar för nazistmarscher

Nazistiska förstamajtåg planeras i Ludvika, Kungälv och Fagersta. Nu rustar polisen för att hålla ordning på gator och torg.

ANNONS
|

Polisen har gett nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att marschera i Ludvika och Kungälv, två orter som organisationen ser som starka fästen. Även i Fagersta har NMR fått tillstånd.

Men Erik Nord, som är kommenderingschef för insatsen i Kungälv, tycker att polisen har läget under kontroll.

- NMR:s primära syfte är inte att utöva våld utan demonstrationen är en provokation. Men det finns våldsbenägna personer i NMR och när de blir provocerade kan de gå till våldsamt angrepp, säger han.

ANNONS

Tydlig prioritering

Det är en stor kommendering som finns på plats i Kungälv, norr om Göteborg. Polisen i Västra Götaland har erfarenheter från den stora demonstrationen i Göteborg 2017. Då var det 400–500 NMR-demonstranter, mer än dubbelt så många mot vad som nu väntas i Kungälv.

Det finns en tydlig prioritering i polisens arbete. Först handlar det om att hindra sammanstötningar mellan NMR och motdemonstranter. Men sedan också dokumentera andra möjliga brott.

- Blir det våldsamheter får vi prioritera det. Men om de marscherar på ett sätt så det ser ut som 30-talsestetik så kommer vi att rapportera det som hets mot folkgrupp. Det är ett allvarligt brott som är prioriterat.

Detsamma gäller budskap på plakat och i tal.

- Generellt sett gäller nog att NMR försöker gå så nära gränsen som möjligt, men försöker att inte kliva över, säger Erik Nord.

ANNONS

Spärras av

Även i Ludvika hålls samtidigt som NMR-marschen flera motdemonstrationer som väntas dra mycket folk och stora delar av centrum spärras av under onsdagen för att hålla isär grupperna.

- Man har grundlagsskyddad rätt att hålla sin tillståndsgivna sammankomst, och rätt att demonstrera mot den. Men det kan hända att känslorna rinner till och då behöver vi vara där för att det inte ska bli ordningsstörningar, säger Henrik Jacobsson Olars, kommunikatör vid polisen i Dalarna.

Det är andra året i rad som NMR demonstrerar i Ludvika på första maj, men organisationen har tidigare demonstrerat i Falun och Borlänge. Förra året deltog 300–500 NMR-anhängare i tåget.

- Det är svårt att säga hur många de kommer att bli i år, men sammantaget i hela Sverige är de inte så många och de ska hålla demonstrationer även på annat håll, säger Henrik Jacobsson Olars.

ANNONS

Kameraövervakning

Dalapolisen bevakar en rad stora arrangemang varje år, bland annat Vasaloppet och dansbandsveckan i Malung. Hur stor insatsen kring första maj i Ludvika är avslöjar inte polisen, men den blir årets största.

Ett viktigt verktyg är kamerabevakning, som görs med drönare och kroppskameror.

- Det är för att kunna ha bra bevismaterial om några brott som begås, främst hatbrott, men även andra brott, exempelvis misshandel, säger Henrik Jacobsson Olars.

Man har också lånat in personal från Stockholmspolisen som är specialister på att hantera ordning och säkerhet vid stora folksamlingar.

- Vi är väl rustade. Vi har gjort det här tidigare i Dalarna och under åren som gått har det inte varit några stora ordningsstörningar. Vi förväntar oss inte det i år heller, men det finns så klart inga garantier för det, säger Henrik Jacobsson Olars.

I valet satsade NMR på att komma in i kommunfullmäktige i just Ludvika och Kungälv, men stödet uteblev. Organisationen fick 215 röster i Ludvika, 103 i Kungälv. I Fagersta fick NMR 6 röster.

ANNONS
TT

Fakta: NMR

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som först gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR), bildades 1997 och samlade från början aktivister från tidigare avsomnade Vitt ariskt motstånd.

NMR är en av de mest aktiva organisationerna i den högerextrema miljön i dag – av Säpo klassad som den farligaste nazistgruppen i Sverige.

Hur många som egentligen är aktiva inom rörelsen finns det inga exakta siffror på. 2017 bedömde Segerstedtinstitutet i Göteborg att NMR har mellan 150 och 200 aktivister.

Flera av NMR:s aktivister har dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. Av 119 aktivister som Expo granskade under 2014 var 65 dömda för brott. Hälften av de dömda är lagförda för olika våldsbrott som mord, misshandel och våldsamt upplopp.

Källa: Expo, Göteborgs universitet, NMR

ANNONS