Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg på måndagskvällen.

Polisen tonar ned spekulationer om bilbränder

Högerextremister, knarkligor eller ryska agenter? Att ett hundratal bilar brunnit runt om i Sverige har gett upphov till en uppsjö av spekulationer från såväl privatpersoner som riksdagsmän. Enligt polisen finns än så länge ingenting som tyder på en kvalificerad samordning av brotten.

"Miljöpartiet måste ligga bakom – de hatar ju bilar!".

Skämtet är hämtat från Facebook och är tänkt att belysa de omfattande spekulationer som brutit ut på sociala medier sedan ett hundratal bilar brunnit på ett tiotal platser i landet de senaste kvällarna.

I måndags kväll brann ett stort antal bilar på flera orter i Västsverige, men samma sak här även inträffat i Skåne, Stockholm och Uppsala.

I sociala medier har många uttryckt att brotten verkar vara samordnade och tycker sig se på bilder och i videosekvenser att gärningsmännen inte är typiska för den här sortens händelser.

Har haft kontakt med varandra

Misstankarna har bland annat riktats mot högerextrema aktivister. "Det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder", skrev den centerpartistiske riksdagsmannen Johan Hedin på sin Facebook-sida i tisdags morse.

Men polisen ser hittills inga tecken på att bränderna varit planerade av någon specifik grupp.

- Vi har inte hittat något forum på sociala medier där detta har planerats och vi har inte hittat någonting som tyder på att en enskild grupp eller individ har styrt det hela, säger Ulla Brehm, presstalesperson för polisen i region Väst.

"Polisens ärende"

Däremot håller polisen det för troligt att ett antal misstänkta gärningsmän har kommunicerat med varandra i samband med bilbränderna.

- Det här är ungdomar och det finns inte en enda som inte har en mobil i bakfickan. Den lokala polisen känner igen sina bråkstakar, säger Ulla Brehm.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt i ett uttalande om bränderna att "det ser nästan ut som en militär operation", vilket fick en kolumnist på den oberoende liberala kvällstidningen GT att varna för att dra slutsatser om att främmande makt skulle vara inblandad.

- Vi har alltid ett nära samarbete med polisen och utbyter relevant information. Men för att vara väldigt tydlig: Det här är polisens ärende, säger Säpos presschef Karl Melin.