De två misstänkta greps i Stekenjokk i Västerbotten, nära gränsen till Jämtland.
De två misstänkta greps i Stekenjokk i Västerbotten, nära gränsen till Jämtland.

Polisen utländsk naturplundrarliga på spåren

Polisen misstänker att de jakt- och artskyddsbrott som har upptäckts i Västerbotten handlar om internationell, organiserad brottslighet, rapporterar lokala medier.

ANNONS
|

En kvinna och en man sitter sedan i går anhållna i Umeå. De är misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott. Utredningen har lämnats över från den regionala polisen till Nationella operativa avdelningen (Noa).

- Vi har gjort beslag som visar att det rör sig om organiserad brottslighet där personer är ute efter djur och växtlighet i vår fauna som kan ge mycket pengar på svarta marknaden. Jag vill dock inte kommentera vilka beslag vi gjort, säger Filippo Bassini, polisiär insatsledare på Noa, till SVT Nyheter Västerbotten.

ANNONS

De båda personerna – som inte är hemmahörande i Sverige – greps i Stekenjokk i Västerbottensfjällen efter samarbete mellan naturbevakare och polis. Nu ska svensk polis inleda ett samarbete med polisen i de båda anhållnas hemland.

Tidigare har liknande fall uppdagats där människor stjäl exempelvis fågelägg, antingen för att samla själva eller sälja vidare till samlare.

- Det är viktigt att agera mot de här ligorna. Framför allt rör det pengarna. Ett fågelägg av någon av de artskyddade fåglarna kan ge upp till en miljon kronor, säger Filippo Bassini till SVT.

TT
ANNONS