Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bilden är en arkivbild.  Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bilden är en arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen varnar för livsfarlig drog bland ungdomar

En cocktail gjord på olika receptbelagda läkemedel har blivit populär bland ungdomar i Värmland som vill bli berusade. Men blandningen kan innebära livsfara och leda till andningsuppehåll. Nu varnar polisen ungdomar för den farliga blandningen.

De senaste dagarna har polisen i Värmland haft två fall där ambulans behövt rycka ut till ungdomar som varit kraftigt påverkade.

– I ett fall var det en ungdom som knappt var kontaktbar, personen var illa däran och fick följa med till sjukhuset. Den andra personen fick hjälp av ambulanssjukvårdare, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Det visade sig senare att båda ungdomarna hade blandat olika receptbelagda läkemedel och hostmedicin till en cocktail som de sedan druckit. Receptet har de enligt polisen troligtvis hittat på internet, då blandningen av de olika substanserna är vanligt förekommande i USA. Där har drinken fått namnet Lean.

– Detta är något som förekommer i USA, man använder sig av hostmedicinen Cocillana som har ett morfinliknande innehåll och detta överdoserar man kraftigt och tillsätter lite dricka.

Populärt bland gymnasieelever

Enligt underrättelser till polisen ska metoden att berusa sig med Lean vara utbredd bland gymnasieelever i och runt omkring Karlstad.

Blandningen kan innebära livsfara. Symptomen hos de ungdomar som har druckit blandningen har varierat, men det har bland annat rört sig om synbortfall, ökad hjärtfrekvens, balanssvårigheter och bortfall av tal.

– Överdoserar man detta så kan kroppens naturliga reflex att andas upphöra. Vi är oroliga och vill nå ut med det här för att folk ska ha detta i bakhuvudet om man har Cocillana hemma, säger Stefan Wickberg.

Vill varna andra ungdomar

Andningssvårigheterna kan även uppkomma långt efter att man druckit av blandningen.

Än så länge är det oklart var ungdomarna fått tag på medicinen. Polisen vet heller inte om detta är ett utbrett fenomen över landet. De har har därför valt att gå ut med en varning till både andra ungdomar och allmänheten för att göra alla uppmärksammade på att cocktailen kan vara livsfarlig.

– Det här har framkommit i dag, men vi vill ut med det så snabbt som möjligt. Vi får se vilka fortlöpande bedömningar man gör framöver, säger Stefan Wickberg.

Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst, säger att han inte hört talas om fenomenet i Göteborg.

– Ungdomar har en förmåga att testa en massa saker, men jag känner inte igen det här för Göteborgsområdet.