Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Polisen har valt att varna för bluffen på sin Facebooksida. Bild: Facebook

Polisen varnar för porrhot i mejlen

Hackare som stulit ditt lösenord och hotar med att sprida filmer på när du porrsurfar. Den bluffen har ett större antal svenskar utsatts för – och nu går polisen ut med en varning.
– Täck för din webbkamera och byt lösenord. Betala inte, det gynnar bara den organiserade brottsligheten, säger Jan Olsson på NBC.

Förra veckan varnade polisen i Storbritannien för en ny bluffmetod. Det rör sig om hackers som mejlar privatpersoner och berättar att de kommit över deras lösenord. För att de inte ska sprida information vidare kräver de en summa betald i Bitcoin.

Jan Olsson, NBC.. Bild: Polisen

Bland annat utger sig personen som skickat mejlet för att ha filmer på när mejlmottagaren porrsurfar, som den filmat genom att kapa personens webbkamera.

– De flesta vill ju inte stoltsera med att de har porrsurfat, om de har gjort det. Man kanske tänker att det är bättre att betala en mindre summa och slippa tjafset hemmavid, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum.

"Ett nytt modus"

Teoretiskt är det möjligt för någon som har lösenord till olika konton på din dator att ta över webbkameran och filma det du gör vid datorn, säger Jan Olsson. Men det innebär inte att du ska betala pengar till bluffmakarna.

– Vi har sett liknande bluffmetoder, även om det här moduset kanske är nytt, att man säger att de har virus på datorerna och använder det här porrkonceptet.

Han fortsätter:

– Det här med att de ser till att komma över lösenord är naturligtvis smart... eller vad man nu ska kalla den här skiten. Det är lite mer avancerat än att bara säga hej och blåsa någon på kortuppgifter.

För att hålla sig säker vid liknande bluffar rekommenderar NBC att datoranvändare ser över sina vanor vad gäller it-säkerheten i hemmet. Byt dina lösenord ofta – och ha inte samma på alla ställen.

– Jag tycker man ska täcka för sin webbkamera också, med svart tejp till exempel. Det är ganska lätt att åtgärda så varför chansa, säger Jan Olsson.

Viktigt att anmäla

Olsson berättar att det kommit in ett större antal anmälningar kring den här typen av bluffar i Sverige. Därför vill polisen att varningen för mejlen får spridning så snabbt som möjligt.

– Och betala absolut inte. Det gynnar den organiserade brottsligheten, som är det som ligger bakom det här.

Dessutom vill polisen att alla som utsätts för bluffar av den här karaktären polisanmäler det inträffade.

– Det är i enskilda fall svårt att utreda bitcoinbetalningar. Men om du inte anmäler kan vi inte göra något alls åt sådant här, säger Jan Olsson.