Polisens förtroende växer efter terrordådet

Svenskarnas förtroende för polisen är på väg uppåt igen.

ANNONS
|

Polisen var en av samhällsinstitutionerna som tappade i förra årets Förtroendebarometer från Medieakademin. Men i årets upplaga har förtroendet för polisen skjutit i höjden. Av de tillfrågade svarar 65 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för polisen, jämfört med 54 procent i förra årets undersökning.

- Om polisen inte hade fått tag på förövaren efter terrorattacken på Drottninggatan hade det troligen haft en kraftigt motsatt effekt. Men nu finns det en stark sympati för människorna som jobbar inom polisen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Ökar för stat och fack

Undersökningen, som gjorts i samarbete med Kantar Sifo, presenterades på en pressträff på torsdagen. Även förtroendet för institutioner som staten, riksdagen och facket har ökat under det senaste året enligt barometern.

En av de trender som forskarna lyfter fram är hur förtroendet för public serviceföretagen (SVT och SR) ändrats under den senaste mandatperioden.

- Förtroendet har blivit politiserat. Det är en mer dramatiskt förändring än att nivåerna går lite upp och ner, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

2014 hade alliansens och det rödgröna blockets väljare i stort sett lika stort förtroende för SR och SVT, men det gäller inte längre år 2018. Förtroendet bland alliansväljare har minskat dramatiskt medan de rödgröna ligger kvar på samma nivå. I dag skiljer 15 procentenheter.

SVT-kritik från höger

Förtroendet för SR och SVT bland Sverigedemokrater är ännu mycket lägre.

- De som står långt till höger har en betydligt skarpare kritik mot public service än vad de hade för fyra år sedan, säger Ekengren Oscarsson.

ANNONS

Han menar att orsaken kan vara andra än att man ifrågasätter själva rapporteringen.

- Det handlar mer om att de ingår i en berättelse om att samhällseliten har gaddat ihop sig mot folket. Det finns en mylla för att driva en opinionsbildning som riktar sig mot public service från höger.

Sammantaget högt

Undersökningen talar också emot bilden av att svenskarna upplever att samhället faller sönder.

- Tittar vi sammantaget så ser vi att folk har ett ganska eller ett mycket stort förtroende för det flesta av våra samhällsinstitutioner, säger Toivo Sjörén från Kantor Sifo.

- Många har köpt en berättelse om det sönderfallande förtroendet och det har påverkat deras bild av vad det är som händer. Men om det hade funnits ett kraftigt krackelerande förtroende bland befolkningen så hade vi med hjälp av de här mätningarna kunnat se det, säger han.

ANNONS

Ras för Postnord

På företagssidan har bland andra Ikea, Volvo och SAS ökat sitt förtroende det senaste året, medan förtroendet för klädkedjan H&M har gått ner från 30 till 20 procent. Samtidigt fortsätter raset för Postnord.

- På ett par år har tre fjärdedelar av förtroendekapitalet försvunnit, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Undersökningen är gjord via en webbenkät den 16-24 februari med 1201 personer äldre än 15 år.

TT

Fakta: Förtroendebarometern 2018

De samhällsaktörer som har störst förtroende bland svenska folket (förra årets siffror inom parantes). Siffrorna avser procent som har uttrycker stort eller mycket stort förtroende för:

De samhällsaktörer som har störst förtroende (2017 år placering och procent inom parantes):

1. (1) Systembolaget 71 (70)

2. (4) IKEA 68 (61)

3. (2) Universitet/högskolor 65 (65)

4. (3) Sveriges Radio 65 (64)

5. (10) Polisen 65 (54)

De samhällsaktörer som har minst förtroende:

Facebook - 10 (12)

Feministiskt Initiativ - 10 (11)

Expressen - 10 (10)

TV3 - 8 (9)

Flashback - 7 (mättes inte 2017)

Twitter - 6 (mättes inte 2017)

De som ökat mest: Polisen, från 54 till 65 procent (+11), Moderaterna från 22 till 32 procent (+10), och försvarsmakten från 39 till 47 procent (+8).

De som minskat mest: H&M, från 20 till 20 procent (-9), Centerpartier, från 30 till 25 % (-5), Frälsningsarmén, från 43 till 38 procent (-5) och Post Nord, från 16 till 11 procent (-5).

Källa: Medieakademin

ANNONS