Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.
Polisförbundets ordförande Lena Nitz. Arkivbild.

Polisförbundet: Vi måste vända på varje sten

I ett metoo-upprop inom polisen lyfts svårigheten med att samla vittnesmål eftersom man som polis måste anmäla händelser som kan vara brottsliga. Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att hon ska göra allt för att hitta en lösning så att polisanställda kan berätta.

ANNONS
|

Uppropet #nödvärn – som inte har publicerats än – behandlar kränkningar, övergrepp och härskartekniker på arbetsplatser inom polisen. Men uppropet kan bryta mot lagen då polisanställda har en skyldighet att anmäla händelser som kan vara brottsliga.

"Det är oerhört viktigt att kvinnor får den stöttning de behöver för att kunna berätta om övergrepp. Något som är extra svårt om man vet att kollegan eller chefen har en rapporteringsskyldighet. Det är ett dilemma som jag kommer att ta upp i mina möten med Polismyndigheten. Vi måste vända på varje sten för att se om det går att hitta en lösning som underlättar för polisanställda att berätta vad det utsätts för", säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i ett mejl till TT.

ANNONS

Rikspolischefen Dan Eliasson ville på lördagen inte låta sig intervjuas. Han kommenterar via sin pressekreterare i ett skriftligt uttalande till TT:

”Rikspolischefen ser fram emot att diskutera frågan med initiativtagarna nästa vecka och höra deras förslag till åtgärder framåt. Det är svårt att ta ställning till frågor innan vi tagit del av uppropet. Det finns många idéer från olika håll men innan vi fattar några beslut ska vi samla på oss så mycket information som möjligt. Det ökar möjligheterna att fatta kloka beslut som varaktigt motverkar sexuella trakasserier och kränkande särbehandling inom polisen.”

TT
ANNONS