Kvinnliga polisanställda samlas i uppropet #nödvärn. Arkivbild.
Kvinnliga polisanställda samlas i uppropet #nödvärn. Arkivbild.

Polisupprop – inte bara sexuella kränkningar

Sexuella trakasserier, lilla gumman-mentalitetet och en utbredd tystnadskultur. Närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har ställt sig bakom polisernas metoo-upprop #nödvärn.

ANNONS
|

"Jag är ödmjuk inför de som med stort mod har delat med sig av sina berättelser och jag blir arg och besviken över att vi inte har kommit längre. Samtidigt ser jag mötet i dag som en möjlighet till en nystart. Det är uppenbart att arbetet som vi bedriver inte är tillräckligt", säger rikspolischef Dan Eliasson i en kommentar efter mötet där han fick ta emot uppropet.

Dan Eliasson meddelar via sitt pressombud att han inte vill kommentera uppropet ytterligare.

Uppropet poängterar att även om metoo haft ett starkt fokus på sexuella trakasserier, vilket också syns i polisernas egna berättelser, så är andra former av kränkningar både vanligare och minst lika skadliga.

ANNONS

"De till synes oförargliga och oavsiktliga strategierna att förminska de som inte uppfyller den manligt kodade normen kan för den drabbade vara ännu mer plågsamma eftersom de ofta är normaliserade och sker så subtilt att den som påtalar dem döms ut som lättkränkt och överkänslig."

I uppropet lyfter man fram att det finns en tystnadskultur hos polisen och att få ställer sig på de utsattas sida även om man vetat om vad som hänt.

"Många av de övergrepp som beskrivs hade kunnat undvikas om det funnits personer i omgivningen som omedelbart hade reagerat och sagt stopp. Vad är det för krafter som gör att ingen vill gå emot maktspel, trakasserier och kränkningar?"

Tidigare har det rapporterats om att uppropet kan bryta mot lagen då polisanställda har en skyldighet att anmäla händelser som kan vara brottsliga. För medlemmarna i #nödvärn innebär det att de ska rapportera alla de berättelser som faller under allmänt åtal. Om det inte görs finns risk för disciplinära åtgärder.

TT
Fakta: Några vittnesmål

"En manlig kollega skickar sms till mig och det är tydligt att han vill inleda en sexuell konversation. För att komma undan lindrigare avböjer jag med motiveringen att det är nog inte så bra för min polisiära karriär. Han svarar att det nog 'snarare skulle kunna gynna mig'."

"Jag och några fler sitter på ett möte med en hög polischef. Alla har förberett sig för mötet jättenoga. Det är stort att få mötestid med en hög polischef om en viktig fråga. Han är såklart huvudperson under mötet, han har ju mandatet. Han sms:ar mig under mötet vad han skulle vilja göra med mig och en annan kvinna som också är närvarande på mötet. Han beskriver olika sexuella handlingar med detaljer. Han beskriver oss i trekant. Samtidigt som han sms:ar mig sitter kvinnan helt ovetandes och föredrar det hon förberett. För honom. Jag blir bestört av sms:en, men behåller det för mig själv. Hon vet fortfarande inte om det. Jag har besparat henne det."

"Droppen var faktiskt när jag fick reda på att man bland männen i ett annat turlag vid nattfikat diskuterat mig och att 'hon får tänka på vilka signaler hon sänder ut'. Vem har någonsin uttalat detsamma om ett manligt befäl? När jag fick klart för mig att man på ledningscentralen i länet ägnade tid åt att diskutera mitt sexliv fick jag nog och klev av. Under tiden undrade alla varför kvinnor inte blev kvar längre i yttre tjänst. Samtidigt fick jag dagligen höra vilken 'räkmacka' vi kvinnor gled in på som blev positivt särbehandlade in på tjänster."

"Attityden är ibland så normaliserad så det är skrämmande. Alla de gånger som lilla gumman-mentaliteten är ett faktum. Alla sunkiga skämt som kommer som ett litet brev på posten när en är på skjutbanan och frågar en enkel fråga som: Ska vi skjuta från liggande position nästa omgång? Då kommer svar som 'höhö om du vill', 'vi kan gå iväg direkt', 'oj oj lugna dig nu'. Eller när pratet runt fikabordet sexualiserar kvinnan till den grad att hon går att likna vid en maskin.”

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier. #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekas en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier även i Sverige.

I Sverige växer metoo-kampanjen med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher.

ANNONS