Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övning i att lösa konflikter gör mer för kärleken än blommor och choklad, anser relationsexpert. Arkivbild.

Prat och kramar viktiga för relationen

Idag firar många par kärleken under alla hjärtans dag, men för långt ifrån alla håller kärleken i sig.

Varje år registreras omkring 20 000 skilsmässor i Sverige. Det är ungefär hälften av antalet giftermål och allt pekar på att fler skiljde sig under 2018 än året innan. I den preliminära befolkningsstatistiken för 2018 har skilsmässorna ökat med 2,2 procent under fjolårets första elva månader i jämförelse med samma period 2017.

Jättebra konflikter

Att man avsätter tid för relationen och varandra är viktigt, säger Christina Hermanrud. Men ännu viktigare är att prata om det som stör eller skaver, samt att öva sig på att hantera konflikter på rätt sätt.

- Det viktigaste är att kramas och fortsätta ta på varandra, att se varandra i ögonen och att lyssna på varandra. Men även att ta sig tid för att prata igenom sådant som inte känns bra. Konflikter, om man löser dem på rätt sätt, kan vara jättebra för relationen, säger Hermanrud.

Problem med ansvarsfördelning

Den vanligaste anledningen till att par söker hjälp med relationen och senare väljer att gå skilda vägar är att den ena parten, främst kvinnor, upplever att ansvarsfördelningen för exempelvis hemmet, barnen och ekonomin är orättvis, enligt Christina Hermanrud. Andra vanliga anledningar är svek, som otrohet, eller att man tappat passionen i relationen och upplever att ens förväntningar inte uppnåtts.

- Med tiden, när den första förälskelsen lagt sig, ser vi den andre personens dåliga sidor samtidigt som vi själva kanske höjer våra krav. Pratar vi då inte om de känslor som uppstår, utan förtrycker dem, leder det till irritation och ilska och skadar relationen samt skapar distans till varandra.