Process mot dödsdömd forskare kan granskas

Dödsdomen i Iran mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali kvarstår, men det finns ett litet hopp om att rättsprocessen mot honom kommer att granskas enligt Amnesty. Oron för Djalalis hälsa är dock fortsatt stor.

ANNONS
|

Det iranska rättsväsendet ska besluta om att eventuellt göra en översyn av hur det gick till när Ahmadreza Djalali dömdes, eftersom händelseförloppet var väldigt snabbt. Även med iranska mått.

- Det finns ett lite hopp om att dödsdomen hävs. Men det går inte att säga om det är på grund av opinionstryck från omvärlden eller på grund av en eventuell granskning, säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg.

"Tecken på att något händer"

- Det är ett tecken på att det händer något, att saken behandlas, säger Djalalis advokat Zouhaier Chihaou till den belgiska tidningen Le Soir.

ANNONS

Djalali är vid sidan om Karolinska Institutet även knuten till Bryssel-universitetet VUB.

45-årige Djalali är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han dömdes till döden i oktober, åtalad för att ha överlämnat information till den israeliska säkerhetstjänsten under förhandlingarna om Irans kärntekniska program 2015.

Själv säger Djalali att han straffats för att han vägrat spionera för Irans räkning i Europa.

Orolig för hälsan

Enligt advokaten ska Irans högsta domstol "utföra ytterligare undersökningar" i fallet.

- Jag har stort förtroende för Irans högsta domstol och deras oberoende, säger Chihaoui till Le Soir – men han är ändå fortsatt starkt orolig över Djalalis hälsa.

- Han har magrat mycket. En läkare har besökt honom och rekommenderat att han tas till sjukhus, men domaren har vägrat. Även om vi vinner det här, om dödsdomen hävs, måste han omedelbart ut för att behandlas. Jag är pessimistisk till om han kommer att få lämna fängelset i tid, säger advokaten.

ANNONS
TT

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har bott här med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter det att myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober i år sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den “svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali har dömts till döden.

Källa: Amnesty Sverige

ANNONS