Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Professor: Många har lidit i onödan

Östrogen lindrar i de flesta fall klimakteriebesvären – ändå avstår fler än nio av tio kvinnor från hormonerna. Behandlingen har kommit i vanrykte, enligt professor Mats Hammar. Nu ska nya råd och riktlinjer tas fram.

Det mest effektiva sättet att behandla besvär under övergångsåldern är att åter öka mängden östrogen i kroppen. Det är nämligen bristen på det hormonet som gör att många lider av värmevallningar och torra slemhinnor.

Under 1990-talet tog så många som varannan kvinna i klimakteriet östrogen. Men strax efter millennieskiftet kom en amerikansk studie som visade att det finns en ökad risk för hjärtinfarkt, och numera avstår fler än nio av tio kvinnor.

Användandet rasade

- Den gjorde att hormonbehandling kom i vanrykte. Myndigheter skärpte sina riktlinjer och användandet rasade, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

Studien från USA hade dock gjorts på i genomsnitt äldre kvinnor i 60–70 årsåldern där många redan led av diabetes, högt blodtryck och övervikt, förklarar Hammar.

Senare uppföljningar har tvärtom visat att östrogen snarare minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor som börjar sin behandling före 60 års ålder. Att kvinnor som får sin sista mens innan 40 till 45 års ålder till och med bör tillrådas hormonbehandling – även om de inte har några besvär.

- Det innebär inte bara att många haft onödigt mycket besvär, utan också att vissa utsatts för en ökad risk för tidig dödlighet.

Nya råd och riktlinjer

Trots resultaten förespråkar myndigheterna fortfarande lägsta möjliga dos under så kort tid som möjligt. På Vårdguidens hemsida står till exempel att östrogen får användas i högst fem år.

Helt fel, enligt Hammar som för Svensk förening för obstetrik och gynekologis (SFOG) räkning nu håller på att skriva om specialistföreningens råd och riktlinjer.

- Vi kommer att gå emot de här väldigt strikta råden och hoppas att också Läkemedelsverket och Socialstyrelsen så småningom gör detsamma, säger han.

Däremot bör kvinnor som tar östrogen hålla utkik vad gäller risken för bröstcancer, som ökar med uppemot 50 procent efter fem till tio års användning. Det betyder att en livstidsrisk att få bröstcancer på tio procent ökar till 15 procent, enligt Hammar.

- Men det är endast om östrogen används kombinerat med gestagen, enbart östrogen tycks inte öka cancerrisken.