Den mordåtalade 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksamt åklagarnas redogörelser när rättegången om det misstänkta mordet på hans 17-åriga flickvän inleddes i Uddevalla tingsrätt.
Den mordåtalade 23-åringen, längst till höger, följde uppmärksamt åklagarnas redogörelser när rättegången om det misstänkta mordet på hans 17-åriga flickvän inleddes i Uddevalla tingsrätt. Bild: Ingela Landström /TT

Lapp från den åtalade blev åklagarbevis

Åklagaren sparade ett kort till sist i sin sakframställan när rättegången om mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla inleddes. Just innan dagens förhandling avslutades, hänvisade åklagaren till en text den åtalade själv skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord".

ANNONS

Den mordåtalade 23-årige pojkvännen, klädd i en mönstrad mörkblå skjorta, lyssnar uppmärksamt under dagen när åklagarna ger sin version av vad som kan ha hänt 17-åriga Wilma. Åklagarna ger bland annat detaljerade uppgifter om blodspår på många ställen i lägenheten där paret bodde.

Mannen nekar till att ha begått något brott. Men åklagaren radar upp omständigheter som är besvärande för honom..

I samband med att åtalet lades fram, för två veckor sedan, fördes 23-åringen till sjukhus två gånger från sin häktescell. Vid det ena tillfället hittades en lapp i cellen, där 23-åringen skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv".

ANNONS

"Förknippar"

Den korta texten har åklagaren nu lagt till sin bevisning.

– Han benämner Wilmas död som ett mord, och förknippar detta med sin egen person, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

När rättegången fortsätter på torsdag får vi veta hur 23-åringen, och hans advokater, svarar på åklagarens sena tillägg i bevisningen.

Han anklagas för att ha dödat sin flickvän med upprepat trubbigt våld, och sedan styckat kroppen. En av Wilmas kroppsdelar hittades gömd i en väska i mannens lägenhet. På emballaget fanns 23-åringens fingeravtryck. Resten av flickans kvarlevor har ännu inte hittats.

Brukade höra av sig

Den åtalade har uppgett att hans flickvän lämnade lägenheten efter ett bråk. Men vid liknande tillfällen tidigare brukade båda höra av sig till anhöriga eller vänner.

– Wilma hörde av sig till väninnor och till sin mamma eller pappa, säger Westerberg.

Men efter det sista bråket hörde ingen av dem av sig till någon.

Efter ett par dagar insåg Wilmas anhöriga och vänner att hon var försvunnen. Men när de tog kontakt med 23-åringen, och sökandet efter flickan drog i gång, verkade mannen ointresserad.

– Han är inte intresserad av att leta efter Wilma. Han bryr sig inte om vad som kan ha hänt henne. Han är frånvarande, säger Jim Westerberg som en sammanfattning av 23-åringens uppträdande.

ANNONS

Pojkvännen hade tillgång till bil i sitt arbete. Dagen innan han greps, besökte 23-åringen bostaden med bil fem gånger under arbetspassets gång.

– Man kan misstänka att då undanröjs bevis och kropp, säger åklagare Jim Westerberg.

Bråk och blodspår

I lägenheten hittade polisens tekniker blodspår från Wilma på många ställen, framför allt i vardagsrummet. Grannar har berättat att de har hört högljutt bråk från lägenheten den dag då flickan misstänks ha mördats.

Det är bland annat detta åklagaren hänvisar till när han beskriver den totala bevisningen som stark, trots att bara en del av flickans kropp har hittats och dödsorsaken därmed inte kunnat fastställas.

Pojkvännen är åtalad för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord har åklagaren i andra hand yrkat att 23-åringen fälls för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Micke Larsson/TT

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare.

22 november: Pojkvännen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i centrala Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade mannen har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen som har varit Wilmas pojkvän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för mord och brott mot griftefriden.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS