Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg i september 2017.
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg i september 2017. Bild: Thomas Johansson/TT

RÅ överklagar om hets mot folkgrupp

Riksåklagaren (RÅ) överklagar hovrättens dom om Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan i Göteborg 2017.

ANNONS
|

RÅ anser att 14 åtalade personer ska dömas för hets mot folkgrupp. Hovrätten för västra Sverige friade alla åtalade på denna punkt, men dömde för andra brott.

Nu vill RÅ att Högsta domstolen prövar åtalet om hets mot folkgrupp. RÅ hänvisar till att demonstranterna hade enhetlig och uniformsliknande klädsel, att de bar plakat där namngivna personer av judisk härkomst utpekades som kriminella, och att dessa personer i ett tal utpekades som ansvariga för folkmord på det nordiska folket.

Demonstranterna hade också kläder, fanor och sköldar med symbolen tyrrunan, som är Nordiska motståndsrörelsens symbol, skriver RÅ i ett pressmeddelande.

En man från Trollhättan var med vid demonstrationen och åtalades misstänkt för hets mot folkgrupp. Mannen frikändes dock både i tingsrätten och hovrätten.

ANNONS

LÄS MER: Dags för rättegång för Trollhättenazist

LÄS MER: Trollhättenazist nekar till brott vid demonstration

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS