Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges kommuner får råd om hur de kan försvåra fordonsattacker. Bild från dådet i Stockholm förra året. Arkivbild.

Råd till kommuner för att stoppa terror

Hur ska fordonsattacker förhindras i framtiden? Nya råd från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska hjälpa städer i landet att bättre kunna hejda terrorattacker av det slag som genomfördes i Stockholm i april 2017.

Råden riktar in sig på fordonsattacker i stadsmiljö och har tagits fram i samarbete med polisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och några kommuner. Det poängteras att råden, som kommer i form av en skrift , inte gör anspråk på att vara heltäckande, utan snarare är en startpunkt för arbetet.

- Det ges förslag på vilka typer av fysiska åtgärder som kan placeras ut. Det kan handla om cementblock, men också andra typer av hinder, säger Erik Levander, handläggare på SKL, till Sveriges Radio Ekot.

Bland annat avhandlas tidsaspekterna för åtgärderna, alltså hur snabbt de ska vara på plats och hur länge de ska vara kvar. Temporära åtgärder kan behövas inför till exempel festivaler, medan framtida åtgärder ska integreras i stadsplaneringen och ta hänsyn till bland annat estetik och framkomlighet.

Vilka instanser som bäst lämpar sig för att vara initiativtagare i säkerhetsarbetet, till exempel polis, fastighetskontor eller landskapsarkitekter, beror sedan på vilket tidsperspektiv som behövs för åtgärderna, enligt råden.