Den kraftiga branden i Lisebergs vattenvärld Oceana rasar fortsatt på tisdagsmorgonen. Bild från måndagen.
Den kraftiga branden i Lisebergs vattenvärld Oceana rasar fortsatt på tisdagsmorgonen. Bild från måndagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Räddningstjänsten: Räddat delar av Oceana

Fortfarande flammar bränder upp i Lisebergs eldhärjade vattenpalats Oceana.
Arbetet är komplicerat på grund av rasrisk och byggnaden har fått omfattande skador – men vissa delar har kunnat räddas, enligt räddningstjänsten.

ANNONS

Ett dygn efter att den omfattande branden utbröt står delar av miljardsatsningen Oceana fortfarande i lågor. Men vid niotiden på tisdagsmorgonen hade räddningstjänsten fått branden under kontroll.

"Vi når hela tiden framgång men det här tar tid för oss. I byggnaden finns en rasrisk och vi behöver skapa säkra områden för att kunna röra oss i byggnaden", säger Svante Carlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Den kraftiga brandrök som syntes över stora delar av Göteborg har nu dragit bort, men elden är ännu inte helt släckt.

En man försvunnen

En man som arbetade med projektet är försvunnen och saknas fortsatt på tisdagsmorgonen. Ytterligare 16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvård efter branden.

ANNONS

Vattenpalatset har fått omfattande skador och vissa delar av konstruktionen har rasat in. Räddningstjänsten räknar med att vara på plats och arbeta under hela tisdagen.

"Vi har lyckats stoppa branden och räddat delar av byggnaden så som omklädningsrum, caféer, personalrum, driftutrymmen", säger Svante Carlsson.

Området runt Oceana är fortsatt avspärrat på grund av rasrisken.

Polisen: Avvaktar

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Vad man får göra nu är att försöka få klarhet i vad som har hänt. Det vet vi inte alls i nuläget, säger Magnus Clase, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som har hand om ärendet under tisdagen.

Nu börjar arbetet med att lägga ett pussel för att försöka ta reda på orsaken till att branden utbröt.

– Specialister på brand får titta på detta och vittnen ska höras. Det kommer att krävas många olika utredningsåtgärder för att ta reda på händelseförloppet. Sedan får vi utifrån det titta på om det kan vara brottslig oaktsamhet – om någon har slarvat eller så, säger Magnus Clase.

Planen var att Oceana skulle öppna till sommaren. Äventyrsbadet skulle enligt tidigare uppgifter från Liseberg kosta cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS