Advokat Clea Sangborn jävsanmäler domarna i Tove-fallet. Arkivbild.
Advokat Clea Sangborn jävsanmäler domarna i Tove-fallet. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Rätten: Inget jäv i Tove-fallet

Det finns ingen risk för jäv i Tove-fallet, anser hovrätten för västra Sverige efter sin snabbutredning.
Detta efter att de tre domarna i hovrätten anmälts för jäv av försvararen Clea Sangborn – dagen innan fallet ska upp i rätten igen.

ANNONS
|

På onsdagen ska mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda prövas i Göta hovrätt.

Men bara en dag före rättegångsstarten anmälde försvarsadvokaten Clea Sangborn de tre domarna som ska döma i hovrätten för jäv, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

Enligt Sangborn, som försvarar en av de morddömda kvinnorna, har domarna för starka band till den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson som tagit över fallet.

Thobias Vilhelmsson var fram till början av 2023 anställd som domare vid Göta hovrätt, och dömde i flera fall tillsammans med dem som nu ska döma i Tove-fallet.

Kan överklagas

Det hela prövades av hovrätten för västra Sverige, som på tisdagseftermiddagen slog fast att det inte fanns någon risk för jäv, rapporterar SVT Jönköping.

ANNONS

Rätten skriver i beslutet att omständigheten att Vilhelmsson jobbat som domare inte är "tillräcklig för att det för en objektiv betraktare skulle innebära sådana legitima tvivel".

Göta hovrätt uppger att planen fortsatt är att rättegången ska inledas på onsdagen. Beslutet om att ogilla jävsanmälningen kan överklagas. I så fall måste Clea Sangborn dock inom en vecka först anmäla missnöje med beslutet.

"Jag ska fundera på det. Nu är det rättegången som är mitt fokus", skriver hon i ett sms till TT.

Anledningen till att försvaret anmälde jäv är att hovrättslagmannen Niklas Rundberg, som ska vara ordförande under hovrättsförhandlingen, tidigare var Thobias Vilhelmssons chef.

– Då skriver man domar tillsammans, man dömer tillsammans, man har rätt mycket samarbete såklart och man har också ett enormt stort förtroende för varandra, sade Clea Sangborn till TT på tisdagsförmiddagen.

Sangborn anser att felet ligger hos Åklagarmyndigheten, och vill att den tidigare åklagaren Adam Rullman återigen ska ta över målet. Rullman meddelade i måndags att han avsäger sig målet eftersom han har fått ett nytt jobb.

"Speciell" situation

Chefsåklagaren Klas Lorefors, som var den som beslutade om bytet av åklagare, berättar att han gjorde det just för att undvika jävsmisstankar – eftersom Adam Rullman sökt jobb som hovrättsråd på Göta hovrätt.

ANNONS

– Vi kommer inte att göra någon ändring nu, min uppfattning är inte att det är jäv men vi får invänta den prövningen, säger han till P4 Jönköping.

De tre domarna själva anser inte heller att det finns något jäv.

"Jag förstår om situationen kan uppfattas som speciell. I det här skedet krävs dock att det föreligger jäv för att en domare ska bytas ut. Hovrätten bestämmer dessutom inte vem som ska vara åklagare i ett mål", säger Niklas Rundberg i ett pressmeddelande.

Två unga kvinnor, 19 respektive 20 år gamla, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Eksjö tingsrätt i våras.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove försvinner efter en utekväll på en restaurang i centrala Vetlanda.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, nu 19 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls. De häktas senare på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

27 mars: Rättegången i Eksjö tingsrätt drar i gång. Kvinnorna erkänner att de flyttat kroppen, men båda förnekar mord. 20-åringen medger att det uppstått ett bråk och att hon då tagit ett strypgrepp på Tove medan 19-åringen hållit fast Toves händer – men säger att det var kortvarigt och att Tove inte dog av det.

Den yngre kvinnan förnekar all inblandning. Hon uppger att hon sov när Tove dog, och att hon inte vågade säga nej när 20-åringen uppmanade henne att hjälpa till att flytta kroppen.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus. Domen överklagas senare av båda kvinnorna.

Tisdag 3 oktober: Clea Sangborn, som försvarar 20-åringen, anmäler domarna i Göta hovrätt för jäv. Detta eftersom den nya åklagaren Thobias Vilhelmsson tidigare varit anställd vid hovrätten och arbetat nära dem. Hovrätten för västra Sverige kom på eftermiddagen fram till att det inte finns risk för jäv.

Onsdag 4 oktober: Rättegången i Göta hovrätt är planerad att inledas. Den ska sedan fortsätta den 10 och 12 oktober.

ANNONS