Regering inför nationell strategi mot demens

Regeringen inför en nationell strategi för personer med demenssjukdom. Men beskedet får skarp kritik eftersom pengar fanns avsatta för strategin redan för fyra år sedan, enligt oppositionen.

ANNONS
|

Äldreminister Lena Hallengren (S) presenterade den nya satsningen under en pressträff på Silviahemmet på Drottningholm.

- Demens är en folksjukdom, säger hon.

Socialstyrelsen får i uppdrag att utveckla en modell som ska bli standard för hur vården och omsorgen tar hand om demenssjuka. Personer med demens ska erbjudas rätt stöd under hela sjukdomsförloppet, säger Hallengren.

- Vi lever längre och blir friskare. Medellivslängden ökar med tre och en halv timme per dygn. Det är en fantastisk utveckling men också en utveckling som förpliktigar, säger hon.

ANNONS

Tryggare anhöriga

Mellan 20000 och 25000 personer insjuknar varje år i en demenssjukdom. I den nationella strategin vill regeringen hålla ihop de insatser som görs och se till att de sker på ett mer systematiskt sätt. I den ingår också kompetensutveckling för personal inom äldreomsorgen, och något som äldreministern kallar "välfärdsteknik" med exempelvis mobila larm, applikationer i surfplattor och gps i klockor.

Hallengren nämner också att stödet för anhöriga och närstående ska bli bättre så att de kan känna sig trygga när en förälder blir sjuk.

- Socialstyrelsen får i uppdrag att hantera och följa upp den här demensstrategin. Den ska fungera som ett stöd för kommuner och landstig i deras utvecklingsarbete, både på kort och på lång sikt, säger hon.

"Valdes aktivt bort"

Men den nya satsningen får skarp kritik av oppositionen, som menar att både pengar och långt framskridna planer fanns inom regeringskansliet efter valet 2014.

- Det som gör mig upprörd är att S-MP-regeringen aktivt valde bort arbetet mot demens vid sitt tillträde, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas äldrepolitiske talesperson.

ANNONS

Våren 2015 styrdes Sverige av en röd-grön regering men med en Alliansbudget eftersom den röstats igenom med stöd av Sverigedemokraterna. I budgeten fanns den nationella satsningen med, och sammanlagt nästan en halv miljard kronor var avsatta för en demensplan under 2015–2018.

Men den ströks i regeringens ändringsbudget som sedan följde, enligt Forssmed.

- Nu har vi tappat flera års arbete som hade kunnat vara igång mot demens på grund av att regeringen aktivt valde bort det här arbetet, säger Jakob Forssmed.

TT
ANNONS