Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alvarsmarker på Öland tillhör de områden som finns med bland de svenska Natura 2000-områdena. Arkivbild.

Regeringen får bakläxa om naturområden

Sverige får bakläxa av EU-kommissionen för att inte ha utsett tillräckligt många Natura 2000-områden, skriver Sveriges natur. Trots att Naturvårdsverket 2015 skickade över 200 förslag på nya områden har regeringen bara fattat beslut om 23 den senaste mandatperioden.

- Vi kan bekräfta att kommissionen identifierat brister i det svenska Natura 2000-nätverket och bett de svenska myndigheterna att påskynda dem, säger en officiell EU-källa med insyn i processen till tidningen.

Den tidigare miljöministern Åsa Romson (MP) tror att den infekterade striden om Ojnareskogen på Gotland gjort det svårare att få igenom nya Natura 2000-områden, och säger att det har det varit stridigheter inom regeringen.

- Det är ingen hemlighet att näringsdepartementet som sitter med både skogsfrågor och mineralfrågor hade väldigt mycket frågor om metoderna.

Nu oroar sig många länsstyrelser för att de ska gå miste om EU-bidrag för att driva projekt för biologisk mångfald. Miljöminister Karolina Skog (MP) säger till Sveriges natur att regeringen arbetar vidare med förslagen som kommit in.

- Det är ett omfattande material och kräver mycket arbete.