Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen: Flera restriktioner lyfts på torsdag

Släng munskydden och sitt lugnt kvar på restaurangen hela kvällen. Det är två förändringar i coronarestriktionerna som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på måndagens pressträff.

Mitt i regeringskrisen kom en rad positiva besked på måndagens pressträff med ministrarna Lena Hallengren och Amanda Lind, samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Smittspridningen är nu såpass låg, trots oron för deltavarianten av coronaviruset, att Sverige går in i ”nivå 2” och därmed lättar rejält på restriktionerna.

– Det är med glädje och tillförsikt som vi i dag kan berätta att ett antal restriktioner kommer att lyftas från och med den 1 juli. Från och med torsdag kan livet börja återgå lite mer till hur det såg ut innan pandemin, säger Lena Hallengren.

Fler lättnader väntas senare under sommaren och i höst.

Det här gäller för publikstorlek från och med 1 juli

Inomhus: 50

Inomhus sittande: 300

Utomhus: 600

Utomhus sittande: 3 000

Motionslopp: 900 deltagare (gäller även start- och målområde)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Förutom att större publik nu tillåts på offentliga tillställningar, så ändras också råden för hur vi ska umgås. Rekommendationen att vi bara ska träffas i en mindre krets och att inte träffa nya kontakter på resor tas bort.

– I stället gäller att träffas så smittsäkert som det går. Ses gärna utomhus, fortsätt att hålla avstånd till varandra och umgås inte i trånga utrymmen, säger Lena Hallengren.

Samtidigt försvinner regleringen av öppettider för serveringsställen, liksom begränsningen för hur många man får vara i varje sällskap på restaurangen. Det sistnämnda gäller endast på uteserveringar – inomhus är det max åtta personer per sällskap.

Rådet om att handla ensam tas bort

– Nu är det åter dags att njuta av sådant som vi tvingats välja bort: Se en fotbollsmatch med vännerna, krama en färdigvaccinerad släkting, skicka barnen på läger, springa ett motionslopp med andra, gå på en utomhuskonsert i sommarvärmen, låta kvällen fortsätta lite till, säger Lena Hallengren.

Även rådet om att handla ensam tas bort, liksom rekommendationen att använda munskydd i rusningstrafik. Johan Carlson betonade att pandemin inte är över, men menade att han inte är orolig för att deltavarianten ska vända smittspridningskurvan uppåt.

– Jag känner mig ganska trygg. Man ska naturligtvis vara vaksam och det är möjligt att vi kan behöva vidta åtgärder vid regionala utbrott i höst. Senare i veckan kommer vi att återkomma med en modellering av våra scenarier inför sensommaren och hösten, säger han.

Nya råd och restriktioner från 1 juli

Munskyddsrekommendationen slopas i kollektivtrafiken.

Regleringen av öppettider på restauranger slopas.

Ingen begränsning av antal personer i sällskap på uteserveringar – max åtta i sällskap inomhus på restauranger.

En specialregel införs om att max 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Den 15 juli: Begränsningen av antal passagerare i långväga kollektivtrafik (längre än 150 kilometer) med tåg och buss tas bort.

Socialminister Lena Hallengren menar att lättnaderna i restriktionerna inte är skrivna i sten. ”Vi har hela tiden en beredskap att återinföra skärpa restriktioner. Förhoppningen är förstås att inte behöva backa, men det hade varit oansvarigt att inte vara beredd att ta steg tillbaka om det behövs” säger hon. (Arkivbild) Bild: Jonas Ekströmer/TT
Socialminister Lena Hallengren menar att lättnaderna i restriktionerna inte är skrivna i sten. ”Vi har hela tiden en beredskap att återinföra skärpa restriktioner. Förhoppningen är förstås att inte behöva backa, men det hade varit oansvarigt att inte vara beredd att ta steg tillbaka om det behövs” säger hon. (Arkivbild) Bild: Jonas Ekströmer/TT