Försvarsmakten och Säpo föreslås få inflytande över utbyggnaden av 5G-nätet. Arkivbild.
Försvarsmakten och Säpo föreslås få inflytande över utbyggnaden av 5G-nätet. Arkivbild.

Regeringen: Ge försvaret inflytande över mobilnät

Försvarsmakten och Säpo bör få inflytande över Sveriges nya mobilnät, föreslår regeringen.

ANNONS
|

I dag har operatörerna säkerhetsansvaret för nät och kommunikation, men enligt ett tilläggsförslag till radiospektrumutredningen, som skickades på remiss i veckan, bör Post- och telestyrelsen samråda med Säpo och Försvarsmakten när nya tillstånd ska utfärdas, skriver Di.

- Den här delen av infrastrukturen blir allt viktigare för samhällets funktion och då ökar samhällets intresse för att kontrollera att de här kommunikationsvägarna finns även i händelse av höjd beredskap eller liknande, men också att de är säkra emot eventuella angripare eller någon part som skulle kunna vilja oss illa, säger Ygeman till tidningen.

ANNONS

USA har svartlistat den kinesiska telekomjätten Huawei, som kallats ett säkerhetshot, och har uppmanat andra länder att ansluta sig till bojkotten. Det har fått flera länder att tveka inför att använda Huawei-komponenter – men Ygeman understryker att förslaget inte är kopplat till telekomfejden.

- Vi behöver den här säkerhetshöjningen alldeles oavsett vem som är leverantör eller vilket land de kommer ifrån, säger han.

TT

ANNONS